Nieuws/ Teveel gegeten? Geef je hersenen de schuld! /reageer

door: Marjon Vinck
over: biologie, geneeskunde, gezondheid
op: 19 oktober 2007

Veel mensen zullen het wel meegemaakt hebben: ze kunnen toch geen nee zeggen tegen een dessert tijdens een etentje - terwijl ze normaliter toch nooit zoveel binnen kunnen krijgen. Wetenschappers van University College London hebben ontdekt dat dit ligt aan de hersenen en niet aan de psyche, aldus NewScientist.

Rachel Batterham en haar collega’s ontdekten dit nadat zij de hersenactiviteit hadden gemeten van acht proefpersonen die een all-you-can-eat buffet aan was geboden. Alle proefpersonen kregen of een zoutoplossing of PYY - een hormoon dat het hongergevoel na het eten onderdrukt - intraveneus toegediend.

De scans wezen uit dat bij de proefpersonen aan wie PYY was toegediend, dat niet alleen bij de hypothalamus, maar ook bij de ‘orbitofrontal cortex‘ een verhoogde activiteit werd waargenomen. Waar de hypothalamus zorgt voor het normale metabolisme, is de orbitofrontal cortex betrokken bij het plezier en genoegen wat een mens kan beleven.

Dezelfde proefpersonen konden ondanks dat ze eigenlijk al genoeg gegeten hadden, toch nog een van hun favoriete gerechten eten: het ‘pleziercentrum’ in hun hersenen bepaalde het aantal benodigde calorieën. Bij de proefpersonen met de zoutoplossing bleek de hypothalamus dit te bepalen.

Reageren via Facebook

Reacties