The Terminator-contactlens weer een stap dichterbij /reageer

The Terminator-contactlens weer een stap dichterbij

Amerikaanse en Finse onderzoekers hebben een prototype van een contactlens die informatie kan overbrengen ontwikkeld. Ze denken dat het op termijn mogelijk moet zijn om écht handsfree sms-jes te lezen.

Een lens waarop je het laatste nieuws kan lezen komt weer een stapje dichterbij, dankzij een project van Amerikaanse en Finse onderzoekers. Zij ontwikkelden een gecomputeriseerde lens die dienst doet als beeldscherm, waardoor de drager digitale informatie ziet bovenop zijn normale zicht. Een soort augmented reality dus, maar dan gewoon in je oog.

The Terminator

Wordt de film The Terminator (dit hoeven we niet uit te leggen, toch?) werkelijkheid met deze ontwikkeling? Nou, zover is het nog niet. De onderzoekers hebben de lens alleen nog maar getest op de ogen van een konijn (dat ging goed), en op dit moment bestaat het beeld slechts uit één enkele pixel. Deze wordt weergegeven via een transparante chip, bestaande uit een enkel LED-lampje. Deze wordt gevoed door een antenne die draadloos voor elektriciteit zorgt.

Volgens de onderzoekers kan deze ontwikkeling echter worden gezien als het bewijs dat het ook mogelijk is om lenzen te ontwikkelen die bijvoorbeeld smsjes of korte e-mails weer zouden kunnen geven, zo bericht het Institute of Physics. De onderzoekers zien daarnaast toepassingen in gaming, voor navigatiesystemen en ook denken ze dat de contactlens kan worden gekoppeld aan biosensoren in het lichaam, waardoor informatie over je gezondheid meteen, ehm, zichtbaar wordt. Het volgende doel is om een stukje tekst op de contactlenzen zichtbaar te maken.

Werkelijkheid

Een van de problemen waar onderzoekers tegenaan liepen was dat objecten voor het oog altijd op een zekere afstand moeten staan, anders kan het oog zich niet goed genoeg focussen. Om te voorkomen dat dit zou gebeuren, werden hele dunne lenzen gebruikt.

Volgens de onderzoekers, die al een aantal jaren bezig zijn, moet er nog flink veel gebeuren, wil de film The Terminator écht werkelijkheid worden. Zo moet er nog een betere oplossing komen voor de stroomvoorziening. Tijdens testen op konijnenogen werd de draadloze ruimte waarbinnen elektriciteitsvoorziening werkte namelijk beperkt van een meter (als de lens niet wordt gedragen) tot slechts twee centimeter (als de lens wel wordt gedragen). Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.