10 technische revoluties, klaar voor de start /4 reacties

10 technische revoluties, klaar voor de start

De huidige wereld draait op technologie: van verbrandingsmotor via computers naar nanotechnologie. Allemaal uitvindingen die in hun tijd de wereld veroverd hebben en ons huidige leven vormgeven. Tien nieuwe uitvindingen hopen dezelfde impact te hebben. Hun werking is bewezen, nu is het wachten op grootschalige toepassing.

1 | De wereld in zicht: Video on the Net (VoN)

You Tube: voorlopig het meest succesvolle voorbeeld van VoNDe eerste VoN-conferentie was in 1998 maar nu pas komt het idee van video’s kijken op de computer tot grote ontwikkeling. Het heet ook wel “Video over IP” en het stelt hoge eisen aan de internetverbinding en de wijze waarop videofiles worden aangeboden.
De Apple TV is een video-streaming box die het makkelijk maakt om videofiles af te spelen op je eigen mooie TV. Dat Google YouTube heeft gekocht voor 1,65 miljard dollar is verder bewijs dat VoN big business is, al is de vorm nog niet duidelijk. Ruimte voor nieuwe spelers met frisse ideeën!

Video on the Net: wanneer? Op een zeer korte termijn. TiVo, Digital Video Receivers en iTunes hebben het kijkgedrag van mensen al sterk veranderd. VoN zal hier verder in bijdragen en het kijkgedrag zal verder veranderen.

2 | Smart pills: revolutie op medisch gebied

Smartpill met cameraSmart pills zijn kleine sensoren ter grootte van een behoorlijke vitaminepil die informatie kunnen geven vanuit de binnenkant van het lichaam. In de VS is al een pil goedgekeurd die informatie kan geven over bloeddruk, zuurgraad en temperatuur van de ingewanden en deze gegevens weer doorgeeft aan een receiver die de patient bij zich draagt.

Een andere smartpil is een videocapsule die door het lichaam reist, via de ingewanden. Hij is getest in Israel en België en geeft prima resultaten als vervanger van een endoscopie. Ook hier wordt informatie wireless doorgegeven of opgeslagen in de capsule zelf.

De oorspronkelijke ‘SmartPill’ is een pil die stoffen aflevert ergens in het lichaam en nergens anders. Met een signaal wordt de pil geactiveerd als hij op de plek van bestemming is en dan pas laat hij medicijnen of contrastvloeistof los. Activering van de pil gebeurt met een radiosignaal, hormonen of een activerend middel dat in de bloedbaan wordt gebracht. De SmartPill is van brandname tot fenomeennaam verworden.

Smart pills: wanneer? Op korte termijn, de sensor- en videopillen zijn al op de markt en maken een nare endoscopie overbodig. Al kunnen ze (nog) geen biopsie van het te onderzoeken weefsel nemen.

3 | Dataclouds: het alternatief voor datauitwisseling

Maxtor's 'Datacloud' Wat een onzin om data tussen harddrives uit te wisselen via e-mail, USB-stick of rewritable disc! Zou het niet wat wezen als al je files toegankelijk waren als een grote datawolk die je volgde, waar je ook inlogde?

Nu al is het mogelijk om allerlei files, van kleine documenten tot enorme muziekcollecties, te vangen in een datacloud via producten als Maxtor’s harddrive-netwerk of Gdrive. (Gdrive zou iets van Google zijn waarbij je ongelimiteerd zaken mag stallen op hun enorme servers, maar het is nog geheim.) Als dat gecombineerd zou worden met een synchronisatieservice zoals Folder-Share (MS) die een verandering op je PDA direct ook doorvoert in dezelfde file op je laptop of PC dan zou dat een hoop werk schelen.

Dataclouds: wanneer? Op de korte termijn. Dataclouds are here to stay. Met betere synchronisatietools en goede beveiliging zal het gebruik alleen maar meer vergemakkelijken.

4 | Buigbeton

ECC Bending Test - University of MichiganDeze bijnaam voor Engineered Cementitious Composites (ECC) is duidelijk: buigbaar beton. Speciaal gecoate micropolymeren glijden langs elkaar in plaats van dat ze breken als ze belast worden. Het materiaal wordt gebruikt om verbindingen te maken in bruggen die kunnen uitzetten of om flexibiliteit te garanderen in het geval van een aardbeving. In 2002 uitgevonden en nu steeds meer toegepast: onder andere bij de Michigan Bridge en een toren met 41 verdiepingen te Yokohama.

Buigbaar beton: wanneer? Op de lange termijn, al is het wel nu al mondjesmaat in gebruik. Het kennisnetwerk is groeiende en in Delft heeft het al eens gefigureerd in een studenten-tv-show.

5 | PRAM: Phase-Changing Random Access Memory

Phase-Changing Random Access MemoryFlash geheugen zonder bewegende onderdelen die stuk kunnen gaan is dé data-opslag techniek die het beste past bij dingen zoals de iPod en digitale camera’s. Phase-Changing RAM gaat flash helemaal overnemen! Het gebruikt een chemisch element dat afwisselend verwarmd en gekoeld wordt om data op te slaan en het wordt al toegepast bij herschrijfbare schijven. Het resultaat is een geheugen dat 30 x sneller is dan flash met een 10 x zo lange levensduur.

PRAM: wanneer? In 2008. Samsung demonstreerde een PRAM prototype in september 2006 en verwacht de markt op te gaan in 2008.

6 | Geprinte zonnepanelen: goedkoper geproduceerd

Zonnecellen gemaakt aan een lopende bandDe kans is groot dat de zonnepanelen van de toekomst niet meer geproduceerd worden in de dure vacuümkamers zoals ze nu in de fabrieken staan of zelfs niet meer in de veel minder dure vacuümmachines die het Eindhovense OTB ontwikkelde. Het bedrijf Nanosolar uit Californië gebruikt een inkt die bestaat uit nanostructuren waarmee halfgeleiders kunnen worden geprint op flexibele platen. Nanosolar bouwt momenteel een fabriek die jaarlijks 430 megawatt aan zonnecellen zal printen. Ter vergelijking: een normale energiecentrale produceert 1000 megawatt per jaar, of ze nu op kolen, gas of kernenergie loopt.

Geprinte zonnepanelen: wanneer? Middellange termijn. Het enige dat zonne-energie momenteel in de weg staat zijn de productiekosten en die gaan hiermee omlaag.

7 | Paspoort met chip: helaas goed te hacken

Even met de pas - voorzien van chip - langs de scanner en doorlopen maar. De nieuwe paspoorten gaan steeds meer de kant op van digitale passen met dito mogelijkheden. In de VS hebben vanaf dit jaar alle paspoorten een chip met digitale pasfoto en andere gegevens. Helaas is zo’n paspoort al publiekelijk gehacked en gekopiëerd. De State Department zal meer encryptie toevoegen, maar zo’n uitdaging zal veel hackers juist plezieren… Mensen die van databeveiliging weten vinden het hele idee van paspoorten met een radiofrequentie identiteit (RFID) sowieso een aanfluiting.

Elektronische paspoorten: wanneer? Middellange termijn. Mensen hoeven immers maar één keer in de vijf jaar een nieuw paspoort te hebben en de overheid is nog steeds betoverd door de elektronische passen - ondanks alle nadelen die eraan kleven.

8 | Voertuig-infrastructuur integratie voor beter navigatie

Is dit nieuwe systeem een welkome aanvulling op het navigatiearsenaal?Auto’s mogen dan GPS hebben, nog steeds hebben we last van het andere verkeer. In de VS doet de overheid dit jaar de laatste tests met een programma dat voertuig en infrastructuur integreert. Het gaat hierbij om een korte-afstands wireless link tussen het eigen voertuig en andere voertuigen in de omgeving, alsmede de controlepanelen bij kruisingen in de buurt. Een combinatie van al die gegevens geven een goed verkeersbeeld dat direct teruggekoppeld kan worden aan het individuele voertuig dat zijn route daarop kan aanpassen.

Voertuig-infrastructuur integratie: wanneer? Zeer lange termijn. Onder welke omstandigheden zou u zelf alle rij-informatie van uw auto vrijgeven?

9 | Body Area Networking: aansturing van apparaten door elektronisch huidcontact

Netwerk op de huid met allerlei medische leesapparatuurStel dat je telefoon een klein elektrisch veld doet ontstaan rond je huid, een soort van elektrisch aura. Zodra je je auto aanraakt, springt de auto van het slot. Zodra je je muis aanraakt, word je automatisch ingelogd op de computer. Dat is precies wat het Duitse bedrijfje ImCoSys claimt met hun nieuwe smartphone die gepresenteerd werd vorige zomer.

Het gadget kan bellen, dataverkeer regelen en navigeren, waartoe het alle gebruikelijke standaarden gebruikt. En je kunt er dus een electrisch veld mee op je huid creëren, met een minimale spanning. Dat is een Body Area Network (BAN) en dat kan voor veel zaken gebruikt worden. Naast gadgets zijn er ook medische toepassingen waarvan veel verwacht wordt. Het geeft een patient veel meer bewegingsvrijheid terwijl de medici hem toch realtime kunnen blijven monitoren. Dat scheelt alleen al in ziekenhuisbedden.

Body Area Networking: wanneer? Het gaat nog wel even duren door het gebrek aan producten die luisteren naar de BANphone. Als het zover is is het lichaamsnetwerk wel een veel veiliger netwerk dan vertrouwen op scanners voor vingerafdrukken: Mythbusters bewees hoe zelfs met een printje van een vingerafdruk een scanner kan worden misleid. Hoogstens even likken aan de print om lichaamswarmte en -zweet te simuleren.

10 | Met de plasmajet geld uit afval halen

het brandpunt van een plasmajetAfval is een goudmijn - als het goed verhit wordt. In Florida wordt een fabriek gebouwd die een plasmajet gebruikt om dagelijks 3000 ton afval te vergassen tot stoom (voor fabrieken), slakken (voor wegenbouw) en 120 megawatt (voor elektriciteit). Door de hoge verhitting verwacht met een minimale uitstoot aan minerale stoffen.

Plasma-afval: wanneer? In 2009 draait de fabriek productie.

Reageren via Facebook

Over Xenia Bakker

Xenia Bakker is van huis uit ingenieur met een brede interesse. Ze is ook beeldend kunstenaar en houdt o.a. van pre-electrische technieken. Zo heeft ze een skin-on-frame-kayak gebouwd in Noorwegen. Zoals de Inuit deden: van hout, touw en canvas. En dan de zee op!