Tiener ontwikkelt methode om plastic snel af te breken
/4 reacties
-
door: Merien ten Houten over: chemie, biologie, milieu, materiaal op: 25 mei 2008 16 jarige scholier bedenkt methode om plastic snel af te breken
Hij breekt polyethyleen in zes weken tot 32 procent af
De 16 jarige Daniel Burd uit Canada heeft in het kader van een schoolproject een methode gevonden om plastics in korte tijd af te breken. Hij heeft hiervoor natuurlijke processen geoptimaliseerd.
Afvalprobleem
Een groot deel van ons afval bestaat uit verpakkingsmateriaal. Vaak is dat plastic in de vorm van plastic zakjes, bakjes, folies en andere zaken om de producten die we kopen goed te presenteren en makkelijk te vervoeren.
Nadeel van al dit plastic is dat het niet zomaar weg gaat. Op een vuilstortplaats kan het meer dan 1000 jaar goed blijven. Bij verbranding komen schadelijke dioxinen vrij.
Microben
Daniel Burd bedacht zich dat als plastic in 1.000 jaar kan afbreken dat het ook sneller moet kunnen. Dat bleek niet alleen mogelijk, het was zelfs relatief eenvoudig. Hij vermengde gemalen plastic tassen met zouten, gist en aarde van een vuilstort. De theorie is dat de aarde van de vuilstort de benodigde micro-organismen bevat om de plastics af te breken. Na zes weken mengde hij een deel van dit mengel - er vanuit gaande dat hij de juiste micro-organismen had gekweekt - met een nieuw mengsel. Zes weken later herhaalde hij dit. Vervolgens filterde hij het mengsel.
Uiteindelijk creëerde hij een mengsel waarmee polyethyleen in zes weken tot 32 procent kan worden afgebroken. Volgens Burd kan deze methode op industriële schaal worden toegepast om op milieuvriendelijke wijze kunststof af te breken.
Burd heeft in totaal voor 30.000 Canadese dollars aan prijzengeld en studiebeurzen gewonnen met zijn onderzoek.
Reacties
- MarkH: "Weer een excuus minder om niet aan het opruimen vd "Plastic So..."
- Harrie: "De vraag is wat voor bijproducten de microben produceren. Kom..."
- janien: "Fantastisch, die Daniel uit Canada! Meer stimuli voor persoon..."
- Ben: "Bij verbranding van polyethyleen komen geen dioxinen vrij. Bij v..."
- Reageer zelf
Reageren via Facebook