TNO haalt drinkwater voortaan gewoon uit zee /7 reacties

TNO haalt drinkwater voortaan gewoon uit zee

Onderzoeksinstituut TNO is erin geslaagd tegen lage kosten drinkwater te maken uit zeewater. Het instituut gebruikt daarvoor de gepatenteerde Memstill-technologie, een destillatietechniek die gebruik maakt van membramen en industriële restwarmte. Van september tot december werd dagelijks ruim tien kubieke meter zeer schoon water uit zeewater geproduceerd. De proefinstallatie stond bij E.on op de Maasvlakte maar wordt nu verder geoptimaliseerd.
TNO onderzoekt of de techniek op grote schaal kan worden toegepast.

Membraanfiltratie

Memstill combineert de techniek van membraanfiltratie en distillatieMemstill is een nieuwe scheidingstechnologie gebasseerd op membranen en destilleren.
Memstill kan op een duurzame wijze (met simpel gebruik van restwarmte), zeer goedkoop zuiver water uit zout water bereiden. Op dit moment is Reverse Osmosis (Omgekeerde Osmose) de goedkoopste manier om water te bereiden.
Memstill kan hiermee gemakkelijk concurreren. Memstill combineert de techniek van membraanfiltratie en distillatie en zet zeewater, met restwarmte, in één stap om tot demi-water. Het schone water verdampt door ultrafijne filters naar buiten en wordt op die manier van het vuile zoute restvocht gescheiden. Dit water is vervolgens in te zetten in de industrie of geschikt te maken als drinkwater.
De energie voor het proces is afkomstig van industriële restwarmte. Hierdoor is het een relatief goedkope en zeker ook schone ontziltingstechnologie.

Pilot

TNO deed eerder een pilot in Singapore. Daar werd gebruik gemaakt van de restwarmte van de Senoko vuilverbrandingsfabriek. De proefopstelling in Singapore produceert al sinds begin 2006 schoon water.
De testinstallatie op de Maasvlakte bij energieproducent E.ON zuiverde tien kubieke meter zeewater per dag. Behalve E.ON werken onder meer Waternet en Heineken mee aan het project.

Een proefopstelling in Singapore produceert al sinds begin 2006 schoon waterMemstill-technologie is niet nieuw en wordt vaker toegepast voor de zuivering van zeewater. De door TNO ontwikkelde methode is echter goedkoper omdat industriële restwarmte als energiebron wordt gebruikt. Ook wordt met goedkopere materialen gewerkt.
TNO denkt dat bij grootschalige toepassing de prijs uitkomt op circa 40 cent per kubieke meter schoon water. Bij andere technieken ligt de prijs tussen 50 cent en 1,80 euro.

Grote schaal

TNO verwacht over twee tot drie jaar op grote schaal water te kunnen zuiveren. “We zijn al in overleg over een grote productiefaciliteit'’, zegt membraamtechnoloog Bert Jansen in het Eindhovens Dagblad. “We willen het systeem opschalen tot het niveau van een zeecontainer. Die zijn stapelbaar en gemakkelijk te vervoeren.'’

Het goedkoop bereiden van zoet water uit zout water geeft voor veel mensen in de wereld een nieuw perspectief. Miljarden mensen hebben op dit moment géén toegang tot schoon en gezond drinkwater. Voor TNO en het Nederlandse bedrijfsleven is dit een kans om de Memstill-technologie wereldwijd te commercialiseren.

Reageren via Facebook

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter