TNO ontwikkelt eerste zonnefietspad /2 reacties

TNO ontwikkelt eerste zonnefietspad

In Noord-Holland ligt in 2012 het eerste Nederlandse zonnewegdek. SolaRoad, een fietspad met ingebouwde zonnecellen, komt langs de provinciale weg N203 bij station Krommenie-Assendelft te liggen.

Het product is ontwikkeld door TNO en twee bedrijven, Ooms Avenhorn Groep en Imtech. De techniek maakt het mogelijk om energie op te wekken uit zonnecellen in een wegdek terwijl daarop ook wordt gereden.

Als het proefproject succesvol is, biedt dat grote kansen voor duurzaam rijden, meldt TNO. ‘Op de ruim 137.000 kilometer aan wegen in Nederland valt meer dan genoeg zonlicht om alle voertuigen die erop rijden te kunnen aandrijven met elektriciteit uit zonne-energie.’ Overtollige energie kan aan het energienet worden geleverd.

Presentatie

Over de techniek wil TNO nog niets los laten. Op 26 januari presenteren de partijen het project aan de pers in science center Nemo en tot die tijd houdt TNO zich stil, meldt een woordvoerder.

De provincie Noord-Holland, partner aan het project, is enthousiast en optimistisch over de testfase. Als de proef goed uitpakt, wil de provincie als wegbeheerder de zonnewegdekken op meer plaatsen toepassen.

Reageren via Facebook

Over Saskia Buitelaar

Saskia Buitelaar is journalist en bestuurskundige. Ze werkt voor diverse kranten en weekbladen, en is eindredacteur van sync.nl.