Nieuws/ TNO ontwikkelt Legionella-chip /reageer
door: | Ewald Smits |
---|---|
over: | nanotech |
op: | 26 maart 2007 |
Een nieuwe onderzoeksmethode heeft een chip opgeleverd, die binnen vier uur kan bepalen of water is besmet met een gevaarlijke variant van legionella. De methode van onderzoek is baanbrekend, omdat er voor het eerst DNA kan worden aangetoond van bacteriën die daadwerkelijk een gevaar voor de gezondheid vormen.
Tot op heden toonden kweekmethoden legionella aan, maar die gaven pas na twaalf dagen de uitslag. Het voordeel van de snelle chiptest is dat sauna’s, zwembaden en zorginstellingen niet als voorzorgsmaatregel onnodig dicht hoeven.
Miniscule kanaaltjes
De chip is ontwikkeld door TNO, waterbedrijf Vitens en streeklab Kennemerland. Het is een klein apparaatje van ongeveer 1 bij 1 centimeter waar miniscule kanaaltjes inzitten. Een monster van eventueel besmet water loopt daar doorheen.
De chip herkent grote delen van het DNA van gevaarlijke varianten van legionella. Als de test uitwijst dat het een variant betreft die grote kans op besmetting oplevert, kunnen er maatregelen worden genomen.
SamPrep
De chip is gebaseerd op een nieuw door TNO ontwikkeld instrument gebaseerd op micro/nanotechnologie, genaamd SamPrep. Daarmee kan op eenvoudige wijze DNA vrijgemaakt worden uit biologisch materiaal. De eerste stap in moleculair diagnostisch onderzoek is het isoleren van DNA uit monstermateriaal voor verdere analyse. Voor DNA-analyse wordt al hoogwaardige technologie gebruikt, maar de monstervoorbehandeling is vaak nog langdurig, en daardoor duur, mensenwerk. Ook de reproduceerbaarheid is met mensenwerk een knelpunt. SamPrep is een snelle, goedkope en reproduceerbare oplossing voor dit probleem.
Microbiologen en instrumentontwerpers van TNO vertaalden het handmatige proces van monstervoorbehandeling naar een geautomatiseerd systeem. Het systeem is generiek inzetbaar en geschikt voor alle analyses waarbij zuivere DNA-monsters nodig zijn. De monsters kunnen in 20 minuten worden bewerkt, terwijl het handwerk tot 6 uur in beslag kan nemen. Om de kracht en werking van het SamPrep aan te tonen heeft TNO zich in eerste instantie gericht op de detectie van Legionella in water.
Proeven
Momenteel worden er proeven met de chip gehouden in heel het land. Thijssen: “Het is niet zo dat we op een eventuele brandhaard afgaan, maar waar besmetting met andere methoden al is aangetoond kijken we of de chip voldoet.”
TNO gaat de nieuwe methoden ook ontwikkelen voor het opsporen van infecties.
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook