Nieuws/ TNO: OV Chipkaart is veilig genoeg /reageer

door: Ewald Smits
over: software, mobiliteit, computer
op: 29 februari 2008

De huidige OV-chipkaart is veilig en wordt gewoon ingevoerd. Dat concludeert TLS, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de invoering van de kaart op basis van onderzoek van TNO. Vervanging van de huidige kaart is vanwege veiligheidseisen voor de reiziger niet direct nodig, vindt TNO.

TLS-directeur Jeroen Kok toonde zich tijdens een persconferentie in Den Haag opgelucht. “Er is geen reden om van koers te veranderen”. Uit het onderzoek blijkt dat de beveiliging van de huidige kaart op enig moment gekraakt zal kunnen worden. TNO beveelt daarom aan om een overgang naar een nieuwe OV-chipkaart over twee jaar gereed te hebben.
Mocht er sprake zijn van misbruik door kwaadwillenden dan vergoedt TLS de schade aan de gebruiker. Gebruikers hoeven zich volgens Kok niet druk te maken dat privacygevoelige gegevens op straat belanden. Op de chip van de kaart staat alleen de geboortedatum van de gebruiker.

Heel Nederland

Met de chipkaart moet in de toekomst in heel Nederland gereisd kunnen worden. Begin januari werd duidelijk dat een deel van de beveiliging van de chipkaart is gekraakt door Duitse hackers. Het zou nog een kwestie van weken zijn voordat de hele beveiliging is blootgelegd. Daarnaast wist een student van de Radboud Universiteit de wegwerpkaart, die op een andere manier is beveiligd, te kopiëren.
De Tweede Kamer eiste in januari van verantwoordelijk staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) dat ze de regie over de invoering van de OV-chipkaart stevig in handen zou nemen. Huizinga zegde de Kamer toen toe een aanvalsplan op te stellen om de problemen met de OV-chipkaart aan te pakken. Dat plan wordt vrijdag aansluitend aan de presentatie van de TNO-resultaten, gepresenteerd.

Reageren via Facebook

Reacties