Reacties/ TNO: schadelijk ultrafijn stof komt tien keer vaker voor

door: Redactie Sync
over: chemie, biologie, geneeskunde, gezondheid
op: 15 april 2009

TNO ontdekte dat concentraties ultrafijn stof bij snelwegen en drukke wegen in de stad een factor 5-10 hoger zijn dan gedacht. Het Nederlandse onderzoeksinstituut heeft daarom twijfel over de effec...

Martin Kleintunte (17 april 2009, 13:22)

Graag zou ik willen weten welke brandstof de grootste veroorzaker is. Tevens is het interessant om te weten in welke verhouding het in brandstoffen voorkomt.

Martin Kleintunte
directeur St. Informatie Centrum Duurzame Energie Technieken (Idet)

dick (18 april 2009, 05:42)

Dank U wel TNO.

Ik ben al jaren ziek van fijnstof en woon nu om die reden in Noord Oost Thailand. Maar erger nog zijn de gifitge gassen. Naarmate de deeltjes kleiner zijn kunnen ze gemakkelijker het menselijk lichaam binnendringen. Deze stoffen veroorzaken de vreemdste klachten omdat ze uiteindelijk de hersenen bereiken en ons menselijk besturingssysteem (de hypothalamus). Dit feit is al een 10tal jaren bekend bij MCS patienten (Multiple Chemical Sensitivity). De vergiftigingsziekte die nog steeds niet erkend is door de Nederlandse overheid, ondanks al het bewijsmateriaal wat wereldwijd hier over is verzameld. Er wordt geschat dat ongeveer 20% van de wereldbevolking al in min of meerdere maten een chemische belasting heeft die MCS en andere klachten veroorzaakt.
Global dimming toont aan dat sinds de 90er jaren de zonnekracht met 10% is verminderd door fijne deeltjes die wereldwijd in de atmosfeer zweven. Ik ben zeer gevoelig voor deze stoffen en constateer dat er steeds minder plekken op onze aardbol schoon zijn. Deze stoffen worden uitgestoten door (vlieg)verkeer, vuilverbranding en industrie. De filters die gebruikt worden om het fijnstof en gas tegen te houden zetten het alleen maar om in stoffen die onzichtbaar en reukloos zijn en uiteindelijk dus veel gevaarlijker. Dit is bekend en daarom worden er vaak helemaal geen filters gebruikt op de uitstoot van fabrieken. (B.v. Hoogovens IJmuiden)

Theun (20 april 2009, 09:47)

Mossen eten fijnstof, ze leven ervan. Meer mos in de (urbane) omgeving lijkt me evident. Een groot voordeel van mos is dat het gedijt bij weinig menselijke activiteit en dus niets kost in onderhoud.

Theo Muller (20 april 2009, 19:10)

Prima vragen Martin!
Ik zou dan ook graag zien dat de beantwoording daarvan absolute prioroteit krijgt, want weet zeker dat hij vervolgens al zijn invloed aan gaat wenden om aan de productie van ultra fijn stof onmiddellijk, doch in ieder geval voor het jaar 2100 een eind te maken.
Dick
en met hem minimaal 20 procent, zo niet het dubbele, van de wereldbevolking heeft gewoon pech gehad in een wereld waar de, per traditie domme meerderheid, meer en meer de dienst uit maakt.
Die accepteert nu al ruim 50 jaar, nagenoeg kritiekloos, allerlei chemische troep en wil daarvan steeds meer, dus lang leve de nanotechnologie en wat er allemaal nog meer aan technisch vernuft over ons uitgestort gaat worden.
Wat zou ons toch mankeren om dat allemaal stilzwijgend te accepteren?
Wat zijn eigenlijk onze puur menselijke zwakke punten waardoor wij onze kop in het zand blijven steken?
Tsja, en dan Teun,
die valt volgens mij in de categorie ultra moderne mens, dus uitsluitend gericht op symptoombestrijding, die de oorzaak zelf hardnekkig weigert aan te pakken.
En theo dan?
Dat is een pessimistische ouwe zeur wiens negatieve oprispingen wij optimisten maar beter kunnen negeren door gewoon op de eenmaal ingeslagen weg voort te gaan. alsof de duivel ons op de hielen zit.

Reageer zelf!

Reactieformulier

Help?
In de reacties kun je zgn. BBcode gebruiken. Dit gaat als volgt:
[b]dikgedrukt[/b] wordt: vetgedrukt
[i]schuingedrukt[/i] wordt: schuingedrukt
[quote]quote[/quote] wordt:
quote
[url=http://www.sync.nl/]link[/url] wordt: link
[img]http://www.anderewebsite.nl/plaatje.jpg[/img] wordt: jouw plaatje