Tolk- en Vertaalcentrum Nederland lanceert TolkentelefoonApp voor gemeenten /reageer

Tolk- en Vertaalcentrum Nederland lanceert TolkentelefoonApp voor gemeenten

Deze week lanceert Tolk- en Vertaalcentrum Nederland (TVcN) de TolkentelefoonApp, speciaal voor alle gemeenten in Nederland. Hiermee kan voor anderstaligen snel en eenvoudig een tolk worden ingeschakeld waardoor de communicatie tussen ambtenaren en anderstalige burgers gemakkelijk en foutloos verloopt.

“Gemeenten zijn zich er steeds meer bewust van dat de inzet van een professionele tolk cruciaal is om mensen elkaar te laten begrijpen en ontwikkelen daarop beleid. Er kan namelijk tot wel 50 procent aan informatie verloren gaan indien een anderstalige bijvoorbeeld een vriend of buurvrouw laat tolken”, aldus Esther Boel, Branche Manager Overheid bij TVcN. “Met de TolkentelefoonApp heeft iedereen, van wijkteam tot bijzondere opsporingsambtenaar, 24 uur per dag en 7 dagen per week binnen een minuut de juiste tolk in de gewenste taal aan de lijn.” De app is kosteloos beschikbaar voor alle ambtenaren, en te gebruiken met een smartphone.

Elkaar begrijpen is cruciaal

Anderstaligen krijgen te maken met veel wet- en regelgeving binnen een gemeente. Als rechten en plichten niet goed begrepen worden kan dit direct gevolgen hebben voor zowel de gemeente als de anderstalige. Bijvoorbeeld als iemand een uitkering toegewezen krijgt. Esther Boel: “Daarbij is het belangrijk dat men begrijpt wat de plichten zijn, het niet nakomen van afspraken kan daarbij financiële consequenties hebben.”

Toegankelijkheid tolkdiensten stimuleren

“Wij merkten dat steeds meer ambtenaren de beschikking kregen over een smartphone. De ontwikkeling van deze gratis app voor alle gemeenten in Nederland was dan ook een logisch gevolg; gemeenten kunnen makkelijk en snel een professionele tolk inschakelen zodat de gesprekken met anderstalige nog soepeler verlopen”, aldus Esther Boel.

De TolkentelefoonApp is kosteloos te downloaden en eenvoudig beschikbaar voor alle gemeenteambtenaren in Nederland. De kosten voor de inzet van een tolk blijven gelijk aan huidige tarifering. De app is beschikbaar voor smartphone en tablet met simkaart en beschikbaar voor Android, iOS en Windows.

Reageren via Facebook

Reacties

Over admin