Nieuws/ Top 5 illegaal softwaregebruik /reageer

door: Ewald Smits
over: informatica, eigendomsrecht, software, computer, juridisch, beleid
op: 22 oktober 2007

De Business Software Alliance (BSA), het samenwerkingsverband van softwareleveranciers en hardwarepartners tegen illegale software (waaronder Microsoft, Apple en HP), heeft een top 5 samengesteld van situaties die vaak leiden tot onbedoeld of onbewust illegaal softwaregebruik binnen bedrijven:

  • Snelle groei
  • Gebrek aan kennis en expertise over goed licentiebeheer
  • Fusies en overnames
  • Faillissement en doorstart
  • Gebrek aan duidelijk licentiebeleid

Duidelijk aanwijsbare oorzaken

“De top 5 is gebaseerd op de onderzoeken en ervaringen van de BSA in Nederland. Over het algemeen blijkt namelijk dat bedrijven en organisaties die door de BSA worden geconfronteerd met illegaal softwaregebruik, door duidelijk aanwijsbare oorzaken in deze situatie terecht zijn gekomen”, zo laat de organisatie weten in een persbericht.

De BSA hamert er erg op dat licenties niet zonder meer kunnen worden doorgegeven of verkocht bij fusie, overname of faillissement. In heel veel gevallen is het echter door de licentie of de wet toegestaan om licenties over te dragen of door te verkopen. Het is zelfs mogelijk om tweedehands licenties te kopen en daarmee kosten te besparen.

Management verantwoordelijk

De BSA is al lang actief in de bestrijding van illegaal gebruik van software. In het verleden konden tipgevers zelfs 10% van het door de BSA geïnde bedrag verdienen als ze illegaal softwaregebruik door (ex-)collega’s aangaven.

“Het is van groot belang dat organisaties de situaties herkennen waarin ze risico lopen op illegaal softwaregebruik”, zegt Jacco Brand, voorzitter van de BSA in Nederland, in het persbericht. “29 procent van de zakelijke software in Nederland is illegaal. Een groot deel van de bedrijven gebruikt onbewust illegale software. De BSA hoopt dat bedrijven die deze risicovolle situaties herkennen aan de slag gaan met ons 5-stappenplan om illegaal softwaregebruik - bewust of onbewust - in de eigen organisatie te voorkomen. Tenslotte blijft het management verantwoordelijk als er illegale software in een organisatie wordt aangetroffen, ongeacht of het bewust of onbewust wordt gebruikt.”

Om het risico op illegaal softwaregebruik te minimaliseren, adviseert de BSA organisaties het beheer van softwarelicenties gestructureerd en stapsgewijs aan te pakken door in vijf stappen bedrijfsbreed Software Asset Management (SAM) in te voeren. Daarmee moeten geïnvesteerd worden in kennis en procedures in het bedrijf.

Onderhandelen over licenties

Opmerkelijk is dat de BSA niet adviseert om vooraf de licenties te beoordelen en eventueel te onderhandelen over de licenties. Veel problemen kunnen bijvoorbeeld worden voorkomen door het gebruik van software met door de Free Software Foundation goedgekeurde licentie. Dit is vaak het geval bij open source software. Open source-licenties zijn in het algemeen zo vrij dat er geen noodzaak is voor licentiebeheer binnen bedrijven. Ook bij de aanschaf van gesloten software kan het beoordelen van de licentie onderdeel uitmaken van het selectieproces. Door goed te letten op de voorwaarden kunnen veel kosten bespaard worden op termijn.

Reageren via Facebook

Reacties