Toshiba geeft HD-DVD op /1 reactie

Toshiba geeft HD-DVD op

Volgens de Japanse publieke omroep NHK stopt Toshiba met de productie van HD-DVD spelers en discs. Hiermee wordt Blu-ray van Sony en Philips de enige standaard voor HD schijfjes.

De HD-DVD standaard
De High Definition-DVD is een optische schijf die vooral bedoeld als digitaal opslagmedium voor speelfilms in hd resolutie. Het DVD Forum, onder voorzitterschap van Toshiba, heeft de specificaties voor deze potentiële opvolger van de herschrijfbare dvd opgesteld. Op deze disc kan tot 30 GB aan data opgeslagen worden. Het formaat wordt ondersteund door Toshiba, NEC, Intel en Microsoft, en de filmmaatschappijen Paramount Pictures en Universal Pictures.

Systemenstrijd
Blu-ray en HD-DVD zijn beide in 2006 op de markt gekomen. Tot vlak voor de introductie is er door de verschillende fabrikanten onderhandeld om tot één standaard te komen. Ondanks de technische overeenkomsten tussen Blu-ray en HD-DVD is dit niet gelukt.

HD-DVD leek met sterke steun van de filmindustrie en partijen als Intel en Microsoft een goede start te maken. In het begin verkochten HD-DVD schijfjes in de VS ook beter dan Blu-ray. Maar deze trend keerde begin 2007 al om. Doordat de Sony PlayStation 3 is uitgerust met een Blu-ray speler kwamen er veel Blu-ray spelers de huiskamer in. Dit heeft de verkoop van films op Blu-ray aangejaagd. In Nederland zijn er in 2007 vier keer zoveel Blu-ray schijfjes verkocht als HD-DVD schijfjes.

Verpakking HD-DVD DVD combo schijfWarner stapt over
Toen begin dit jaar de filmstudio Warner Bros. plotseling aankondigde films alleen nog maar op Blu-ray uit te brengen begonnen veel deskundigen al te twijfelen aan de levensvatbaarheid van HD-DVD. Deze week kreeg HD-DVD nog een klap te verwerken toen Wal-Mart, ’s werelds grootste retailer, aangaf te stoppen met de verkoop van HD-DVD.

Het staken van de strijd kost Toshiba vermoedelijk honderden miljoenen euro’s. De bestaande productielijnen zullen worden stilgezet. De huidige voorraad spelers en schijfjes zal gewoon worden verkocht. Maar er zullen geen nieuwe HD-DVD producten meer worden ontwikkeld.

Reageren via Facebook

Over Merien ten Houten

Merien ten Houten (1971) was tien jaar geleden een van de oprichters van ilse.ilse Media is ook vandaag nog een toonaangevende internet uitgever. Merien ten Houten is nu buiten zijn eigen merien bv betrokken bij verschillende projecten.