Traditionele Chinese kruidenmiddelen onwettig in de EU /4 reacties

Traditionele Chinese kruidenmiddelen onwettig in de EU

Voorstanders van de Chinese traditionele geneeskunde (TCM) proberen de Europese Unie nog op andere gedachten te brengen. Maar vooralsnog zijn traditionele Chinese kruidengeneesmiddelen sinds begin deze maand onwettig in de EU.

Per 1 mei zijn nieuwe Europese richtlijnen in werking getreden voor kruidengeneesmiddelen. De richtlijnen zijn zeven jaar geleden al uitgevaardigd, met een overgangstermijn om producenten gelegenheid te geven de traditionele Chinese kruidengeneesmiddelen te registreren.

Hoge kosten

Door ingewikkelde procedures en torenhoge kosten die daaraan verbonden zijn, is echter niet één TCM-product geregistreerd. Het komt er op neer dat alle traditionele Chinese kruidengeneesmiddelen sinds 1 mei illegaal zijn. Kruiden die al tweeduizend jaar worden gebruikt zullen van de Europese markt worden geweerd. TCM-voorstanders hopen de EU nog te kunnen bewegen tot het verzachten van de richtlijnen.

De registratie van TCM-kruiden is voor de meeste producenten onbetaalbaar. Elk product moet afzonderlijk worden geregistreerd en de kosten daarvan bedragen per product meer dan 100.000 euro. Voor sommige bedrijven zijn die kosten net zo hoog als de gehele jaaromzet. Bovendien zijn de EU-regels voor producenten onduidelijk en zijn er ingewikkelde procedures. Zo moeten producenten bewijsstukken overleggen omtrent de veiligheid, werking/geneeskracht enz., voordat ze eventueel kunnen worden toegelaten op de markt.

De maatregelen zijn ook genomen om de toestroom van TCM-produkten in Europa te verkleinen, zeggen sommige belanghebbenden, verwijzend naar de lobby van de farmaceutische industrie. Deze industrie zal door deze maatregelen een groter marktaandeel krijgen, is de verwachting.

Consument de dupe

Uiteindelijk is de consument de dupe. Wanneer producenten alsnog de extreem hoge registratiekosten betalen en aan de overige voorwaarden voldoen, zullen die meerkosten ongetwijfeld in de prijzen worden doorberekend. Deze prijsverhogingen zullen fors zijn, wat het gebruik van natuurproducten flink zal afremmen. Dan is de farmaceutische industrie, zelfs neutraal bekeken en onbedoeld, de winnaar.

Reageren via Facebook

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.