Traffic halen bij YouTube en Flickr /reageer

Vies, schokkend of grappig

Wat maakt een filmpje nu zo populair? Een aantal kenmerken. Zet zelf eens op een rijtje wat je zelf graag doorstuurt aan anderen of wat je op internet voor de lol bekijkt. Denk dan aan woorden als: hilarisch, schokkend, smerig, seks, persoonlijk en angstaanjagend.

De kracht van een goede virale marketingactie zit hem immers in het bevredigen van zeer basale menselijke behoeften. Met voorop de behoefte aan entertainment en vermaak. Precies daarop speelt BlendTec in. En dat het terloops demonstreert dat zijn blender ontzettend krachtig is en nagenoeg alles aan gort maalt, maakt het alleen maar krachtiger.

Trucs

Los van de opzet zijn er een paar slimme trucs die BlendTec toepast, die ieder bedrijf of merk op YouTube zou moeten toepassen.

  • Brandmerk je webadres in het filmpje
    Plaats onderin steeds je webadres in beeld zodat het geen enkele kijker kan ontgaan.
  • Begin de video met je url
    Als je traffic wil, kun je je webadres niet vaak genoeg laten zien. Het is marketing en service ineen. Het is immers ook de plek waar je meer informatie geeft over je bedrijf en producten.
  • Gebruik een aftiteling
    Sluit elk filmpje af met een slimme aftiteling. Ingrediënten daarvoor zijn je bedrijfsnaam, je merk(en), een promotionele boodschap of aanbieding en – uiteraard - je webadres.

Flickr

Wat YouTube is voor video’s, dat is Flickr voor foto’s: een oneindige reeks beelden die met tags en andere gebruikersinformatie (meest bekeken bijvoorbeeld) doorzoekbaar wordt aangeboden. Ook daar is veel traffic te halen, omdat het een van ’s werelds meest bezochte sites is.

Foto’s hebben echter een andere lading dan video’s, een persoonlijker lading. Foto’s van je zakentrips, beurzen en vakanties kunnen je bedrijf wat meer gezicht geven. Doordat je bij Flickr een url kunt aanmaken, kun je ook hier je vindbaarheid in zoekmachines vergroten. Een simpele truc is dan ook je merknaam, bedrijfsnaam of eigen naam hiervoor te gebruiken. Een site als Flickr rankt hoog en zo kun je via een omweg toch mensen bij je webshop krijgen.

Productfoto’s

Maar Flickr kan nog veel meer. Je kunt er productfoto’s plaatsen met uitgebreide beschrijvingen. Je kunt er een community opbouwen door een Flickr-group aan te maken waarbij je aanhangers van je merk en producten samenbrengt.

En je kunt er bovendien slim gebruikmaken van tags die variëren van ‘bijzonder’ tot ‘algemeen’ en daardoor steeds relevant blijven. Denk daarbij aan woorden die te maken hebben met branche, bedrijf, product, merk, vestigingsplaats, regio, doelgroep. Die woorden kunnen immers allemaal bezoekers opleveren.

De insteek van posten op zowel Flickr als YouTube is steeds: verkeer. En met een beetje geluk levert dat een bezoeker op die vroeg of laat wat koopt.

Zie ook Superformule voor virals.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Bart Nagel

Bart Nagel is een in Canada woonachtige Nederlandse freelance journalist met een achtergrond in de zakelijke journalistiek. Zijn digitale stek is te vinden op [url=http://www.bartnagel.net]www.bartnagel.net.