Trendwatcher Bakas over Europa /1 reactie

Trendwatcher Bakas over Europa

1 | Nederland slaapland

“Nederland is een aanstaand slaapland. Dan ben je nog niet echt arm, maar wel aan het verarmen”, zo stelt Bakas. Op een echt slaapland plakt hij liever een etiket met het opschrift: weinig ambitie, een stabiel politiek klimaat en niet innovatief. “En de meerderheid van de volwassen bevolking werkt er niet meer”, zo vult Bakas zichzelf nog aan.

Dat laatste statement staaft hij ook meteen met harde cijfers. “Nederland telt anno 2006 al vijf miljoen niet-werkende volwassenen. Wanneer de babyboomers over een aantal jaren met pensioen gaan, dan zal een meerderheid van de Nederlandse bevolking straks niet meer aan het arbeidsproces deelnemen.” Dat zal vervolgens weer zorgen voor een sfeer van onthaasting en minder ambitie: “Heb je op de snelweg wel eens achter een 80-jarige gereden? Wen er maar vast aan, want dat is de toekomst.”

2 | Financials aan de macht

Omdat we gemiddeld steeds ouder worden zal Nederland langzaam omvormen tot renteniernatie. “Of beter gezegd: beleggingsnatie”, zo stelt Bakas. “Want de echte machthebber is straks de financiële branche. U weet wel: de pensioenfondsen, bankiers en andere geldraiders.” Premiejagende instituten moeten daarvoor wel eerst een omslag maken in hun manier van denken en doen: “Pensioenfondsen gaan er nu nog te vaak vanuit dat je op 66-jarige leeftijd dood bent. Nu dat niet langer zo blijkt te zijn, moeten zij het kapitaal in beheer voortaan risicodragend- in plaats van risicomijdend gaan beleggen. Anders kunnen de pensioenen straks niet meer uitbetaald worden.”

3 | Toerisme excelleert

Managers en ondernemers moeten volgens Bakas juist voordeel proberen te putten uit de onvermijdelijke verdere vergrijzing van de wereldbevolking. Bakas ziet bijvoorbeeld een grote toekomst voor het toerisme en de reisbranche in het verschiet: “Nederland is als bejaardenhuis van Europa straks een leuke locatie om voor een korte vakantie naartoe te gaan. Big business”, aldus de 42-jarige demografische waarzegger.

Geld valt er sowieso nog genoeg te verdienen in de 21e eeuw. “Kansen liggen op straat, je moet alleen wel even bukken”, zegt Bakas. Daarbij gelijk verwijzend naar de gouden jaren van China, die 3000 jaar duurden tot midden negentiende eeuw. “China was toen goed voor dertig procent van de wereldeconomie. Maar ondertussen creëerden wij hier wel de Gouden Eeuw, onder aanvoering van onze eigen VOC.”

4 | China nieuwe supermacht

Oude tijden zullen weer gaan herleven. De opmars van nieuwe supermachten China en India is niet meer te stuiten. De invloed van Chinezen zal tot diep in de wereld gaan doordringen. Met die wetenschap in het achterhoofd pleit Bakas daarom ook al geruime tijd voor het doceren van Mandarijn-Chinees en Hindi op middelbare scholen. ‘We doen vandaag de dag meer zaken met China dan met Frankrijk”, zegt hij. In Azië begint het Mandarijn-Chinees volgens Bakas ook al sterk op te rukken als businesstaal. “Als je de taal kent, dan weet je ook hoe iemand denkt en kan je dus ook sneller zaken met ze doen.”

5 | Overal en nergens

Met Koeweit aan de Noordzee in het vooruitzicht, worden werken en wonen in het buitenland straks een steeds aantrekkelijker alternatief voor jonge Nederlanders. “De twee E’s, email en easyJet, maken emigreren ook steeds simpeler. Je vergadert met iemand in China, terwijl je hem aan de andere kant van de wereld op een digitaal scherm voor je ziet. Het maakt dus niet meer uit waar je zit”, zegt Bakas. Globalisering maakt volgens hem alles zoveel eenvoudiger.

6 | Allochtonen heersen in MKB

“Het zijn juist allochtonen die eigen bedrijven beginnen”, zo stelt Bakas. De sterke positie die zij hierdoor in het midden- en kleinbedrijf (MKB) zullen gaan innemen, zal leiden tot verdere verkleuring van de middenklasse. Over de kwaliteit van de business van allochtonen wil hij geen slecht woord horen: “Hun faillissementcijfers zijn tegenwoordig gelijk aan die van autochtonen.”

7 | Holdingparadijs Nederland

Nederland blijft volgens Bakas bij uitstek geschikt als vestigingsplaats voor corporate holdings. Bakas: “Tenzij andere landen ons geniale fiscale systeem kopiëren. Ik begrijp trouwens niet waarom nog steeds niemand op dat idee is gekomen. Zelfs Mick Jagger heeft zijn holding in Nederland.”

8 | Harde managers

De invloed van buitenlanders in de top van het Nederlandse bedrijfsleven wordt ondertussen ook maar steeds groter en groter. Zeker wanneer we dit meten aan de hand van het aantal zittende niet-Nederlandse ceo’s bij beursbedrijven. Als het aan Bakas ligt moet de Nederlandse manager anders gaan denken om straks te kunnen overleven. “Wij zijn vriendelijk, aardig en toegankelijk. Maar de wereld is veranderd en managers moeten mee veranderen. Globalisering moet in hun genen zitten, ze moeten meertalig zijn, intercultureel internationaal kunnen onderhandelen en vooral heel hard zijn. Het Poldermodel was er één van middelmatigheid en dat is helaas ook diep doorgeslopen in de capaciteit van het huidige management.”

9 | Internet als criminele broedplaats

Niet alleen zal er veel veranderen in het handelen en de denkwijze van de mens, ook op digitaal terrein staan we aan de vooravond van ingrijpende herzieningen. Internet wordt volgens Bakas een broedplaats van criminaliteit, waarin chantagepraktijken de boventoon zullen voeren: “Wij willen een ton van u, en als u niet betaalt, dan gaan we u spammen met honderdduizend emails per dag”, zo verduidelijkt Bakas met een voorbeeld. Tevens op het gebied van betalingsverkeer wordt het oppassen geblazen en ook terroristen zullen steeds nadrukkelijker aanwezig zijn op de digitale snelweg. “Internet in zijn huidige vorm, kent teveel zwakke plekken”, meent Bakas. “Misschien moeten we daarom over tien jaar wel op iets geheel nieuws overstappen.”

10 | Eurabia

Bakas praat al niet meer over Europa maar over Eurabia: een cultuurmix van Europeanen en moslims. Het aantal moslims dat zich in West Europa gaat vestigen, zal volgens hem een enorme vlucht nemen. Op den duur zullen moslims zelfs de overhand krijgen in West Europa. Kan dat kwaad? “Voor fundamentalisme hoeven we niet méér angst te hebben dan nu. Fundi’s worden gefinancierd door olie. Nu de olievoorraad langzaam uitgeput raakt, krijgen zij het vanzelf veel lastiger om grote aanslagen te kunnen financieren.”, aldus Bakas.

Liberale moslims moeten we volgens hem juist wél omarmen. Mino’s (moslims In name only) verschillen niet zoveel van ons. Bakas: “Die willen ook neuken, zuipen en spuiten en Saudi’s in Londen gaan óók naar bordelen. Trouwens, ook fundamentalisten hebben er belang bij dat er liberale enclaves, staan waar ze kunnen doen wat thuis niet mag. Dus dat is hoopgevend.” Als fundi-moslims onverhoopt toch de overhand krijgen, dan moet u volgens Bakas zo snel mogelijk uw biezen pakken. “Het wordt er niet leuker op als onze Koningin in burka een Taliban-kabinet beëdigt op de trappen van Huis Ten Bosch.”

Reageren via Facebook

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter