TU Delft ontwikkelt vlieger die energie opwekt /reageer

TU Delft ontwikkelt vlieger die energie opwekt
  • door: Redactie Sync
    over: natuurkunde, energie, duurzaam
    op: 19 juni 2012
  • De onderzoeksgroep van Wubbo Ockels aan de TU Delft weet energie op te wekken met een vlieger.

  • De ontwikkelaars maken gebruik van trekkracht, door de vlieger te laten vieren en binnenhalen

Wubbo Ockels heeft opnieuw een bijzonder duurzaam project. Aanstaande vrijdag presenteert de ex-ruimtevaarder en onvermoeibare voorvechter voor een duurzamer wereld, de energievlieger. Met zijn Kite Power onderzoeksgroep van de TU Delft ontwikkelde Ockels een windenergiesysteem waarmee met behulp van een vlieger volledig automatisch elektriciteit wordt opgewekt.

Tijdens de Kite Power Business Day laat het team aan geïnteresseerde bedrijven zien dat het systeem volledig automatisch functioneert en dat de vlieger tot grote hoogte, tot 900 meter, kan stijgen. De presentatie vindt plaats op de Tweede Maasvlakte, bij de Slufter.

Vieren en intrekken

Kite Power is een vorm van windenergie, waarbij met een radiografisch bestuurbare vlieger elektriciteit wordt opgewekt. De kabel waarmee de vlieger aan het grondstation is verbonden, wordt ongeveer iedere twee minuten gevierd en weer ingetrokken. Hiermee worden een trommel en een generator aangedreven. Bij het vieren wordt de vlieger zo aangestuurd dat deze achtjes draait om zoveel mogelijk trekkracht op te bouwen. Dit is de fase waarin elektriciteit wordt opgewekt. Het intrekken kost energie, maar veel minder dan er wordt opgewekt omdat de trekkracht dan zo klein mogelijk wordt gemaakt.

Het bijzondere aan de Delftse vlieger is dat de vlieger slechts 1 kabel nodig heeft tussen vlieger en grondstation door de aanwezigheid van een controle-eenheid vlak onder de vlieger. Hierdoor is het systeem licht en kan de vlieger tot op grote hoogte worden gelanceerd. Bij de demonstratie kan een hoogte bereikt worden van 900 meter. Ook bijzonder is dat het systeem volledig automatisch is. Alleen het lanceren van de vlieger gebeurt nu nog handmatig. Kite Power maakt gebruik van de sterke en stabiele wind op grote hoogte.

Kite Power Business Day

Het Kite Power systeem van de Kite Power onderzoeksgroep van Wubbo Ockels, hoogleraar Aerospace Science for Sustainable Engineering and Technology aan de TU Delft, is klaar voor commerciële toepassing. Om bedrijven kennis te laten maken met het systeem, organiseert de onderzoekgroep samen met co-sponsor Rotterdam Climate Initiative en het Havenbedrijf Rotterdam op vrijdag 22 juni 2012 een Kite Power Business Day.

Ook interessant:

‘Onderzoeksuniversiteiten zorgen voor economische groei’
Nanowetenschappers uit Delft vinden langgezocht Majorana-deeltje
Deze windmolen kan ook van jou zijn

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.