Nieuws/ Twee atomen maken al een laser /reageer

door: Jeroen Wijering
over: natuurkunde, nanotech
op: 2 februari 2007

Lasers worden steeds vaker gebruikt in de samenleving. Deze ontwikkeling is in het verleden met name gestimuleerd door een continue opeenvolging van technologische doorbraken die een voortdurende verkleining mogelijk maakten. Schaalverkleining van lasersystemen staat toe dat lasers geïntegreerd worden in steeds complexere systemen.

Geïntrigeerd door deze zoektocht naar steeds kleinere lichtbronnen ging promovendus Tom Savels (UvA / AMOLF) op zoek naar de ultieme miniaturisatielimiet en stelde zich de vraag hoeveel atomen je nodig hebt om een laser te bouwen. Uit zijn onderzoek blijkt dat je verrassend genoeg slechts twee atomen in de vrije ruimte nodig hebt om laserwerking te observeren: één atoom wordt gepompt en zorgt voor versterking, en het andere atoom fungeert als ‘spiegel’ en zorgt zo voor terugkoppeling. Opmerkelijk genoeg zijn verder geen macroscopische spiegels of trilholtes nodig om laserwerking te observeren.

Technologische Miniaturisatie

Dit onderzoek kan belangrijk zijn op twee fronten. De voorspelde laserwerking geldt niet alleen voor atomen, maar voor een breed scala aan microscopische objecten zoals quantum dots, moleculen of DNA-ketens en kan zo tot interessante experimenten en toepassingen leiden. Daarnaast kan het onderzoek inzicht bieden in de processen die op microscopische schaal de laserdynamica beheersen om verdere technologische miniaturisatie te optimaliseren.

Reageren via Facebook

Reacties