Twintig procent Nederlandse ouders geen kijk op online gedrag kind /reageer

Twintig procent Nederlandse ouders geen kijk op online gedrag kind
  • door: Redactie Sync
    over: internet, media
    op: 25 maart 2021
  • Een vijfde van de Nederlandse ouders weet niet wat hun kind allemaal uitspookt online

  • Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl

Een vijfde van de Nederlandse ouders weet niet wat hun kind allemaal uitspookt online. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder ruim duizend ouders met onvolwassen kinderen. Het onderzoek is uitgevoerd door Panelinzicht. Dat ouders niet weten wat hun kind online doet, ligt vooral aan henzelf. Zo wijst het onderzoek uit dat ruim een derde van de ondervraagde ouders bij de opvoeding van hun kind te weinig aandacht besteedt aan de risico’s van het internet.

“Kinderen hebben steeds vaker toegang tot het internet”, zegt Abel Baas van VPNdiensten.nl. “Vroeger stond er nog vaak een gezamenlijke computer in de woonkamer. Tegenwoordig kan bijna iedereen via zijn mobiel, tablet of spelcomputer het internet op. Wij zien dat jongeren online meestal een stuk handiger zijn dan hun ouders, wat verklaart waarom ouders langzamerhand de controle verliezen.”

Maximumtijd

Hoewel internet(veiligheid) niet genoeg aandacht krijgt in de opvoeding, geven vier op de tien Nederlandse ouders hun kind dagelijks een maximumtijd op het internet. Vooral als de kinderen tussen de zes en elf jaar (zestig procent) oud zijn, is dit het geval. Voor oudere kinderen (35 procent) is dit minder aan de orde. Daadwerkelijk controleren wát hun kind doet op het internet, vinden vooral ouders met puberende kinderen (24 procent) te ver gaan. Baas: “Ook zonder daadwerkelijk in de internetgeschiedenis van je kind te duiken, kun je achterhalen welke websites hij of zij graag bezoekt. Door alleen al interesse te tonen, ga je op een laagdrempelige manier de dialoog aan. Afhankelijk van wat je kind vertelt, kun je hem of haar wijzen op de bijkomende risico’s. Hierbij is het belangrijk dat je als ouder ook op de hoogte bent van de gevaren van het internet.”

Onwetendheid

Of Nederlandse ouders hun kinderen goed kunnen waarschuwen voor digitale risico’s, valt te betwisten. Maar liefst 31 procent van hen weet namelijk onvoldoende over de gevaren van het internet. Daarnaast vindt maar liefst tachtig procent van alle ondervraagden dat niet zij, maar juist scholen meer aandacht moeten besteden aan veilig internetten. Baas sluit zich daarbij aan: “Basis- en middelbare scholen mogen een actievere rol innemen rondom internetgebruik. Zeker omdat thema’s als cyberpesten en fake news in een schoolomgeving meer aan de orde zijn dan thuis.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.