Twittermania: all the news that's fit to print?; deel I /reageer

Twittermania: all the news that

Twitter schortte onderhoud op om ´verslaggevers´ in Iran de kans te geven massaal te blijven berichten over de protesten tegen de verkiezingsuitslag en de reactie daarop van de autoriteiten. Die konden het Twitternetwerk niet uit de lucht halen, zoals ze wel deden met anders sites op internet. Twitter als scheerlijn van de democratie. Is dit de definitieve doorbraak van de (mobiele) microblog? Journalist en havy user Loek Essers schreef een analyse. In 10.000 tekens.

Nederlandse en buitenlandse journalisten maken steeds vaker gebruik van de microblogdienst Twitter om nieuws op het spoor te komen. Dat nieuws blijkt vaak onbetrouwbaar. Toch zijn er genoeg manieren om Twitter op een journalistiek verantwoorde manier te gebruiken.

“Luisteraars melden dat er een vliegtuig is neergestort op Schiphol”, meldt BNR-radiopresentatrice Lara Rense op de ochtend van 25 januari via Twitter. Zo zet Rense de digitale nieuwsstroom vol geruchten, waarheden en onwaarheden rondom de crash van de Boeing 737 van Turkish Airlines in gang. Via de microblogdienst Twitter, een online platform waar gebruikers via korte berichten van 140 tekens informatie met elkaar uitwisselen, buitelen de geruchten over elkaar.

Twitter wordt naast het up-to-date houden van vrienden over het wel en wee van de huiskat of de laatste lentekiekjes in Nederland met toenemende mate gebruikt door journalisten om nieuwtjes op te pikken.

‘Schietpartij bij congres D66′
Een recenter voorbeeld: “D66 opgesloten op eigen event. Boerhaaveplein afgeschermd. Heeft iemand informatie?”, tikt freelancejournalist Jeroen Mirck in op zijn telefoon en verspreidt die vraag via Twitter. Een aantal opvolgende berichten leiden uiteindelijk tot het bericht ‘Schietpartij bij congres D66′ dat wordt gepubliceerd op de website Spitsnieuws.nl, dat samenwerkt met het landelijke gratis dagblad Spits.

Deze kop is schromelijk overtrokken en, zo blijkt later, totaal onjuist. Er bleek wel degelijk geschoten te zijn op het Boerhaaveplein in Amsterdam. En er was wel degelijk een bijeenkomst van D66 in het Badhuistheater, dat midden op het Boerhaaveplein staat. Maar die twee feiten hadden in niets met elkaar te maken. “Ter info: schietpartij was buiten, plein is met lint afgezet en we mogen niet weg. Hans Korff probeerde het even, maar kwam snel terug. #D66″, href="http://twitter.com/JeroenMirck/status/1409092152">twittert Mirck om de geruchten recht te zetten.