Twitter, zo 2008? /1 reactie

Twitter, zo 2008?

Twitter, enkele maanden geleden nog gelauwerd als het medium van de toekomst, lijkt voorzichtig op zijn retour te zijn. Volgens onderzoek van Analytics is ruim 40 procent van alle tweets “zinloos gebrabbel”. Dat is geen verrassing: Ashton Kutcher is de meest gevolgde Twitteraar met 3,2 miljoen volgers en liefst 2,8 miljoen mensen hebben via Twitter aangegeven geïnteresseerd te zijn in het (doen en) laten van Britney Spears.

Irritant of populair?
In Engeland is recentelijk onderzoek gehouden onder Twitteraars naar hun meest geliefde en meest gehate Twittergenoten. Jordan bleef haar ex-echtgenoot, Mysterious Girl-zanger Peter Andre, nipt voor als meest irritante Twitteraar. Verder zijn 50 Cent, Mariah Carey en P. Diddy ook niet geliefd. De erudiete presentator, komiek en acteur Stephen Fry is het populairst, gevolgd door de gortdroge comedian Jimmy Carr. Opvallend is overigens dat bij dit bericht geen visuele informatie over de interessante Twitteraars geplaatst is. Alleen Jordan mag zich verheugen op (enigszins NSFW) afbeeldingen bij het artikel. Misschien dat ze daarom tegelijkertijd zo populair is en irritant gevonden wordt…

Bulk berichten van fractie Twitteraars

De 10 procent meest productieve Twitteraars, zorgen voor liefst 90 procent van de tweets. Het feit dat mensen als Victoria Koblenko 8 maal per uur (op moment van schrijven) een bericht plaatsen kan nauwelijks bewijs heten van een boeiend bestaan. Volgens experts is Twitter echter belangrijk omdat het over echte mensen gaat. Het biedt echte waarde: “hoe dichterbij een Twittercontact bij je staat, hoe belangrijker en relevanter hun tweets [vertaling — HJL].” Vooral vrienden en familie zijn volgens de expert dus interessant om te volgen.

Voordelen

Nu kun je je afvragen waar Twitterende echtelieden en familieleden het tijdens het eten over hebben. Geen nieuwtjes meer uit te wisselen. De pijnlijke stiltes tijdens restaurantbezoeken worden enkel nog doorbroken door het geluid van met steeds meer berichten vollopende iPhones. Gelukkig kunnen ze echter ook hun ruzies zo, buiten het gehoor van andere klanten uitvechten.

Daarnaast hoeven ook steeds minder mensen zich in de trein te storen aan luidkeelse, maar totaal oninteressante ‘dag-schat-met-mij-[stilte]-de-trein-heeft-*vul aantal minuten in*-vertraging-[stilte]al-in-de-trein-[stilte]-ik-denk-over-ongeveer-twintig-minuten-[stilte]-ja-das-goed-doei’-gesprekken. Zij voegen zich massaal bij de groep mensen die tweets plaatsen in de trant van “Zit in de trein, hij staat al minuut stil. Hij wacht op tegentrein. Shit! Buiten een schaap. Nee, twee.”
Ter verdediging: er zijn toch ook wel echt interessante Twitteraars die echt iets te melden hebben… Drie tips voor zowel haters als liefhebbers van Twitter; komt er allen tezamen…

Reageren via Facebook

Over Harm-Jan Langelaar

Harm-Jan Langelaar is verbonden aan de redactie van Liones Publishing Services. Al zijn weblogs verschenen eerder op infeite.nl. Als medewerker van onder andere Scriptiewinkel.nl en verschillende onderzoeksdatabases is hij vooral bezig met wetenschappelijke rapporten.