Nieuws/ U wint dit jaar de Big Brother award! /reageer

door: Jeroen Wijering
over: internet, regelgeving, privacy, juridisch
op: 23 september 2007

Afgelopen vrijdag werden in debatcentrum De Balie te Amsterdam de Big Brother awards 2007 uitgereikt. In de categorie personen was U de gelukkige winnaar. Waarom U? “Omdat U laks met Uw privacy omspringt, omdat U zich niet verzet tegen vergaande inbreuken op Uw persoonlijke levenssfeer, omdat U veiligheid belangrijker dan privacy vindt, omdat U niets te verbergen hebt.”, aldus jurylid Alberdingk Thijm in zijn column op Nu.nl.

Over de awards

De award-uitreiking is een particulief initiatief, in navolging van de Britse organisatie Privacy International, die in 1999 voor het eerst deze negatieve award uitreikte. De jury bestaat uit enkele autoriteiten op het gebied van privacy, strafrecht en internet. Sync.nl publiceerde eerder een interview met één van de initiatiefnemers.

Overige winnaars

Naast de categorie personen, werd er ook een award uitgereikt in de categoriën overheid, voorstellen en bedrijven. Deze gingen respectievelijk naar de Nederlandse bank (voor het stilhouden van de SWIFT-affaire), naar het Elektronisch Kinddossier (voor haar eenzijdige en ongebreidelde persoonsregistratie) en naar de Nederlandse Spoorwegen (voor de persoonsgebonden OV-chipkaart). NS-woordvoerder Joost Ravoo nam de winst luchtig op: “We zijn nog niet eens actief met database-marketing en we hebben ‘m nu al gekregen!”.

Reageren via Facebook

Reacties