Uitgerust wakker met iPhone app Sleep Cycle /14 reacties

Uitgerust wakker met iPhone app Sleep Cycle

Sleep Cycle registreert in welke slaapfase je zit. De iPhone applicatie maakt je op het juiste moment uitgerust wakker. Vele positieve gebruikerservaringen in de Appstore tonen aan dat de app werkt. Maar hoe werkt het en waarom word je uitgerust wakker?

Check ook:

Zo ziet het mobieltje van de toekomst eruit
Android heeft nog lang niet gewonnen
De synchronisatie-wolk van Apple

Slapen is nog grotendeels een wetenschappelijk raadsel. Onderzoekers hebben eigenlijk geen idee wat de precieze functie is van slaap. Wel is bekend dat je per nacht enkele cycli doorloopt waarin je lichte en diepe slaap afwisselt.

Hersens liggen stil

Tijdens de lichte slaap droom je en draai je met je ogen. Deze fase wordt daarom ook wel de REM (rapid eye movement) fase genoemd. In je ‘remslaap’ gedragen je hersens zich alsof je al wakker bent. Het kost dan ook weinig moeite om in deze fase gewekt te worden. Tijdens de diepe slaap liggen hele delen van je hersens stil. Je hersens moeten als het ware nog helemaal opgestart worden als je in deze fase wakker wordt gemaakt. Dat zorgt voor een zeer vermoeid gevoel.

Een gewone wekker trekt zich niks aan van de slaapfase waarin je je bevindt. Omdat je lichte en diepe slaap voortdurend afwisselt is het een kwestie van toeval in welke fase je gewekt wordt. Tegen het einde van een normale slaapduur van acht uur wordt het aandeel lichte slaap groter. Toch kun je ook tijdens een diepe slaap door de wekker getroffen kunt worden. En dat is bijzonder moeizaam wakker worden.

Bewegingssensor op matras

Sleep Cycle monitort in welke slaapfase je zit. Dat doet het programma met behulp van de bewegingssensor die in de iPhone zit ingebouwd. De iPhone wordt geplaatst naast het hoofdkussen. Op die manier kan de sensor bewegingen van het matras registreren die je veroorzaakt tijdens je lichte slaapfase. Na een aantal nachten herkent Sleep Cycle je slaappatroon en kan het voorspellen wanneer je het meest uitgerust wakker wordt. De iPhone app wekt je binnen een tijdsslot van een half uur voordat je uiterlijk moet opstaan.

Het idee is overigens niet nieuw. Sleeptracker is een horloge met soortgelijke technologie. De prijs is echter wel nieuw. Het horloge kost 179 dollar terwijl de app voor 0,79 euro te downloaden is. Slapen met één druk op de knop kan voorlopig nog niet. Maar uitgerust wakker worden met één druk op de iPhone kan nu dus wel.

Reageren via Facebook

Over Derk Runhaar

Derk Runhaar is huisarts en schrijft over innovaties in de gezondheidszorg.