Nieuws/ Uitzonderlijk late én vroege sneeuwval /reageer

door: Hajo Smit
over: milieu, geowetenschap, meteorologie
op: 16 mei 2008

Het voorjaar van 2007 verliep zo warm dat de angst voor klimaatverandering een voorlopig hoogtepunt bereikte.
Sinds de herfst van 2007 heerst er echter een La Niña op de Stille Oceaan. De tekenen van een koeler weertype zijn alom te vinden, zodat zelfs een van de voormannen van het IPCC al spreekt van 10 tot 15 jaar van lichte afkoeling.

Nederland beleeft weliswaar net een warme en zonnige periode, maar op Groenland werd op 9 mei nog een expeditie wegens verschrikkelijke sneeuwstormen afgeblazen. Opmerkelijk is ook de gelijktijdige sneeuwval in skigebieden in Colorado én Australië.

Sneeuw als melk

Temperatuurafwijking VS 1-13 mei 2008De Zuid-Afrikaanse Correnè Erasmus-Coetzer wilde als eerste Afrikaanse vrouw over de ijskap van Groenland trekken om de aandacht te vestigen op de opwarming van de aarde, te zoeken naar duurzame schone energie, de aarde te beschermen en wijs om te springen met energie.

Op 25 april vertrok ze met een negenkoppig team. Op 9 mei was het feest alweer voorbij. “Het was erger dan alles wat ik op antarctica heb meegemaakt”, aldus de Zuid-Afrikaanse. “Het was alsof we in melk liepen“, zo beschreef ze de onophoudelijke sneeuwstormen. De expeditie werd letterlijk door moedertje natuur afgeblazen.

Hurricane-experts

Terwijl Al Gore de typhoon in Birma/Myanmar wijt aan opwarming van de aarde, gaan hurricane-experts steeds meer uit van een verband tussen hurricane-activiteit en La Niña en andere oceaanstromingen (pdf).

Ondertussen…

Momentopnamen

Al deze regionale meteorologische momentopnamen zijn opmerkelijk, maar zeggen per definitie weinig over mondiale opwarming of afkoeling op de lange termijn.

Reageren via Facebook

Reacties