Ultrabooks maken laptops weer relevant /reageer

Ultrabooks maken laptops weer relevant

Van 10 tot 13 januari vindt in Las Vegas de Consumer Electronics Show (CES) plaats, de grootste beurs voor consumentenelektronica ter wereld. Grote merken zoals Microsoft en Intel, maar ook startups en minder bekende bedrijven, laten daar hun laatste producten en gadgets zien. Op SYNC een dagelijks overzicht van de meest interessante innovaties.

Ultrabooks

De persconferentie van Intel ging volledig over de nieuwe ultrabook-specificaties. Intel zet al haar kaarten op dit nieuwe type lichte, maar krachtige laptops. De nieuwe payoff van Intel is dan ook “Sponsors of tomorrow”.

Wat is een ultrabook? Het is een ultradunne en snelle laptop of notebook-computer. Intel heeft de specificaties opgesteld en het gaat dan met name om draagbare computers met een laag gewicht, een ultradun ontwerp en een laag energieverbruik. Check hieronder het filmpje met hoogtepunten uit de webcast.


Nieuwe gadgets

Intel liet tijdens de persconferentie een aantal interessante nieuwe features zien die we, in alle eerlijkheid, al wel kennen van andere apparaten. Zoals bijvoorbeeld bewegingsensoren (uit o.a de iPad en de smartphone) en gesture recognition, wat we kennen van de Kinect.

Daarnaast werd een samenwerking met Mastercard getoond: een in de Ultrabook ingebouwde NFC-lezer, voor het veilig doen van betalingen.

De ultrabook-specificaties maken nieuwe componenten nodig, die kleiner en energiezuiniger zijn. Om de ontwikkeling hiervan te versnellen, stelde Intel een fonds van 300 miljoen dollar beschikbaar voor bedrijven die deze componenten ontwerpen.

Minder tijd tussen ontwerp en introductie

Wat opvalt is dat de tijd die zit tussen het ontwerp van een nieuwe lijn producten en de introductie ervan steeds korter wordt. Een goed voorbeeld daarvan in de markt van mobiele telefoons is de samenwerking tussen Microsoft en Nokia. Tussen de samenwerking en de introductie van de eerste Lumia Windows Phone-toestellen zat een periode van ongeveer 7 maanden. Dat moest ook wel, want er stond veel op het spel voor zowel Nokia als voor Microsoft.

Het ultrabook-ontwerp werd geïntroduceerd op 31 mei tijdens Computex en afgelopen oktober kwamen de eerste ontwerpen al op de markt. Dat ging snel. Geeft dit aan hoezeer Intel in de problemen zit? Ik denk van wel. Laptops (maar ook desktops) worden steeds minder relevant door de opkomst van smartphones en tablets. Intel moest dus wel iets doen om weer relevant te worden. Het antwoord werd het Ultrabook TM-design.

Het huwelijk tussen chips, hardware en software

Op dit moment zijn er al diverse ultrabooks te koop, ongeveer zo’n 15 types. In 2012 zal dit aantal groeien naar meer dan 60 types. De nieuwe type zullen de nieuwe ‘Ivy Bridge” Intel core processors gebruiken.

Intel kan dit natuurlijk niet alleen. Ze hebben de hardwareleveranciers nodig die de apparaten ontwikkelen en natuurlijk een partij als Microsoft met hun Windows-platform.

Hoe overleef ik CES?

Het aantal nieuwe producten en gadgets op CES is overweldigend. Je zou makkelijk met een persoon of vijf naar de beurs kunnen gaan en dan mis je nog steeds veel. Je moet dus keuzes maken. Ik laat de zoveelste introductie van een nieuwe televisie achterwege en focus me op die dingen die opvallend zijn c.q. de grotere trends.

In korte videopitches laat ik een bedrijf uitleggen waarom hun product ‘the best thing since sliced bread’ is. Dit zijn geen professionele opnames, maar eenvoudig opgenomen filmpjes, met een Sony Handycam (HDR-PJ10). Hieronder de eerste twee pitches.

Gaming

Alhoewel het touchscreen van een mobiele telefoon prima geschikt is voor het spelen van spelletjes zijn sommige gamers toch meer van de knoppen. Voor hen heeft Gametel een bluetooth draadloze game controller ontworpen. Bekijk hieronder het filmpje.

Haptics

Haptics is het trileffect van bijvoorbeeld een mobiele telefoon, waarmee je kunt worden gewaarschuwd dat je een sms hebt ontvangen als de telefoon op ‘stil’ staat. Immersion, een leverancier van zogenaamde haptic effects, lanceert een SDK waarbij ontwikkelaars eenvoudig trileffecten kunnen inbouwen in applicaties. Bekijk hieronder het filmpje.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Rob Blaauboer

Rob Blaauboer is principal consultant & innovation thought leader and innovation practice manager bij Logica.
http://nl.linkedin.com/in/robblaauboer