Nieuws/ Unilevers cradle-to-cradle ijsje bestaat helemaal niet /1 reactie

door: Ingeborg van Lieshout
over: duurzaam, milieu, strategie, businesstrends, voedsel
op: 28 april 2008

Wie had kunnen denken dat Nederland viel voor de milieustrategie Cradle to cradle? De Floriade 2012, 60 duizend woningen in Almere, de stad Amsterdam en de provincie Limburg, allemaal volgen ze het c2c-protocol.

Volgeling

Politiek en productontwerpers zijn in de ban van de circulaire economie sinds de uitzending van Tegenlicht in oktober 2006.

Uit het nieuwe nummer van Bright, dat sinds vorige week in de winkel ligt, blijkt een hardnekkige bewering van een van de grondleggers Michael Braungart niet te kloppen. Voor de camera’s van Tegenlicht noemt Braungart Unilever als volgeling. Ola zou een ijsje verpakken in een folie waarin zaadjes van zeldzame planten zijn meegevroren. Ontdooit het folie, dan voedt het de meegevroren zaadjes zodat deze kunnen ontkiemen. Ola ontkent dit echter.

Twaalf jaar

“Er is geen verpakking. Ola noch Unilever produceert een dergelijk product. Braungart blijft ons tot op de dag van vandaag als voorbeeld noemen, terwijl er enkel twaalf jaar terug een gesprek met hem heeft plaats gevonden,” verklaart Unilever woordvoerder Gerbert van Genderen-Stort. Geen ijsje waarvan het afval voedsel is dus, maar een broodje aap.

Bluff

Wat is er nog meer door Braungart gezegd om cradle to cradle positiever te promoten dan de werkelijkheid is? Bright 21 geeft een overzicht van de producten die wél volgens het principe afval=voedsel op de markt zijn gezet. (preview)

Op 29 en 30 mei wordt in Rotterdam het tweede Let’s Cradle congres gehouden. Benieuwd of Braungart zijn bekende voorbeelden daar weer van stal haalt.

Reageren via Facebook