Universiteit Utrecht verbetert blauwe energie
/reageer
-
door: Redactie Sync over: natuurkunde, duurzaam op: 8 januari 2015 Alternatieve energie levert nog maar weinig op, een installatie op de Afsluitdijk laat zien hoe het wel moet
Blauwe energie gaat door de uitvinding een grotere rol in de energievoorziening spelen
Nederland loopt achter in haar doelstellingen voor 2020 voor duurzame energie. Energie uit zoutwatercentrales kan helpen aan de doelstelling te voldoen, zeker nu de Universiteit Utrecht een ontdekking heeft gedaan die de opbrengst ervan kan verdrievoudigen. Door de nieuwe vinding kunnen ‘blauwe’ energiecentrales een grotere rol spelen als alternatieve bron van duurzame energie.
Hoe werkt het?
De installatie op de Afsluitdijk werkt relatief simpel. De omstandigheden zijn hier ideaal vanwege een natuurkundig verschijnsel: zodra zoet en zout water bij elkaar komen, ontstaat een spanningsverschil.In zout water bevinden zich meer geladen zoutdeeltjes dan in het zoete water. Door het water te scheiden met een filter dat alleen positief of negatief geladen deeltjes doorlaat, ontstaat een zogenoemd ‘potentiaalverschil’, dat zich laat omzetten naar elektriciteit. Nu hebben wetenschappers ontdekt dat wanneer zij het water verwarmen tot tachtig graden Celsius, dit drie keer zoveel energie oplevert.
Verdrievoudiging
Volgens hoogleraar René van Roij van de Universiteit Utrecht kunnen zoutwaterinstallaties hierdoor dus ook drie keer meer energie opwekken dan installaties die geen gebruik zouden maken van de vinding. Ook ziet de hoogleraar mogelijkheden voor andere plekken in Nederland. “In stedelijke gebieden is dit verwarmen mogelijk met restwarmte van bijvoorbeeld datacentra of koelcentrales”, vertelt hij in de Telegraaf. De voordelen zijn groot: het is een duurzame en schone vorm van energie en het opwekken van blauwe energie kan overal gebeuren waar zoet en zout water elkaar op een natuurlijke manier tegenkomen. Bijvoorbeeld een rivier die in zee stroomt, of bij de Afsluitdijk.”
Ideale omstandigheden
In theorie kan elke liter rivierwater die de zee instroomt evenveel energie opwekken als de hoeveelheid die een dam van tweehonderd meter hoogte of een waterval opwekken. Van Roij: “Op mondiale schaal kan blauwe energieopwekking worden toegepast die overeenkomt met tweeduizend kerncentrales.” Nederland heeft wat dat betreft de ideale omstandigheden voor blauwe energie. Door de rivieren en de nabijheid van de zee zijn er voldoende mogelijkheden om energie op te wekken. De riviermonden en de Afsluitdijk kunnen zo al voor maar liefst dertig procent van de benodigde energie zorgen. Volgens van Roij slaat het water verwarmen met restwarmte twee vliegen in één klap. De blauwe energiecentrales genereren meer schone en duurzame energie en de industriële restwarmte krijgt een nuttige besteding.
Overige energiebronnen
De Nederlandse energieproductie bestaat al jaren voornamelijk uit het verstoken van aardgas (53 procent) en steenkool (24 procent). Deze fossiele brandstoffen zijn niet alleen slecht voor het milieu, ook zal de voorraad op een gegeven moment op zijn. Dit moment lijkt steeds dichterbij te komen, waardoor de zoektocht naar alternatieve manieren om energie op te wekken meer zal toenemen. Het vergisten en verbranden van biomassa kan een oplossing zijn, maar deze methode levert tot nu toe nog maar zeven procent van de energiebehoefte op.En ondanks inspanningen van het Rijk leveren ook windmolens niet meer dan vijf procent op van de totale energiebehoefte. Kernenergie levert vier procent, afkomstig uit één kerncentrale in Nederland. Deze sluit uiterlijk in 2033. Zonnepanelen en waterkracht leveren respectievelijk nog maar 0,2 en 0,1 procent van de energie op. Toch kan het aandeel van deze technologieën op korte termijn al snel toenemen.
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook