USGS voorspelt aardbeving in Californië /2 reacties

USGS voorspelt aardbeving in Californië

Als we het Amerikaanse instituut USGS mogen geloven, vindt er zonder enige twijfel binnen dertig jaar in Californië een zware aardbeving plaats waarbij mensen zullen omkomen.
Om de schokken die zich nu ook al herhaaldelijk in de regio voordoen beter in de gaten te houden, hebben wetenschappers een bewakingsnetwerk opgezet waarvan laptops de basis vormen.

6,7

Volgens het geofysische instituut loopt Californië 99,7 procent kans door een aardbeving met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter voor 2038. Deze aardbeving zou desastreuze gevolgen hebben, zowel voor de inwoners van Californië als voor de bestaande infrastructuur.

Moment Magnitude Scale

Om een dergelijk precieze voorspelling te kunnen maken in een tak van sport die dat normaliter niet echt toestaat, hebben de onderzoekers gegevens samengebracht van seismologen, geologen en specialisten in de geodesie.

De aardbeving die afgelopen weekend in China plaatsvond, krijgt op deze schaal overigens een 7,9.

De onderzoekers gebruiken niet de schaal van Richter om de kracht van de toekomstige beving te voorspellen, maar de zogeheten Moment Magnitude Scale, die direct aan de schokparameters gelinkt is, zoals verschuivingen en breuken in het oppervlak en de energie die vrijkomt bij de schok. Op deze schaal wordt een aardbeving met een niveau van 6 als ‘krachtig’ gekenmerkt.

De aardbeving die afgelopen weekend in China plaatsvond, staat op deze schaal op 7,9.

San Andreas

De experts schatten dat de grote steden in Californië - Los Angeles en San Francisco - een risico van meer dan 63 procent lopen op een aardbeving met een sterkte van boven de 6,7 op de schaal van Richter. De meest bedreigde regio het zuidelijke deel van de bekende San Andreas-breuk, die ten oosten van Los Angeles ligt, zou volgens hen zelfs ‘10 maanden zwanger’ zijn.

San Andreas Fault, Carrizo Plain. beeld: SiminnemanDit deel van de dichtstbevolkte staat van de VS heeft inderdaad al in geen 300 jaar een aardbeving meegemaakt, terwijl de schokken zich gemiddeld om de 150 jaar voordoen. De kans op een grote aardbeving in deze regio tussen nu en 2038 wordt door de USGS op 59 procent geschat.

Netwerk

Om zelfs de kleinste trillingen te meten, hebben de geologen een bewakingsnetwerk opgezet dat laptops laat samenwerken in een distributed computing-systeem. Een dergelijk systeem is eerder gebruikt in het Seti-project, dat het opsporen van buitenaardse intelligentie tot doel heeft.

Bewegingsdetector

Deze keer zijn de berekeningen niet bijzonder ingewikkeld. Het Quake-Catcher Network (QCN) gebruikt gewoon de bewegingsdetectoren die in de nieuwste generatie laptops ingebouwd zit. Het gaat om een versnellingsmeter die schokken en plotselinge bewegingen detecteert, en zo nodig het optische systeem blokkeert.

Door de gegevens van de versnellingsmeters samen te voegen en deze weer te koppelen aan de locatie van de laptops, kan het computerprogramma de ontwikkeling van een eventueel seisme volgen.

Het project blijft nu nog beperkt tot de omgeving van de San Andreas-breuk. Als het daar succesvol blijkt, wordt het netwerk verder uitgebreid.

bron: Nouvel Obs

Reageren via Facebook

Over Renée Kneppers

Renee Kneppers is journalist en freelancer