UTwente auto rijdt 1000 km op een liter brandstof /reageer

UTwente auto rijdt 1000 km op een liter brandstof

Studenten van Universiteit Twente bouwen een auto die duizend kilometer op één liter brandstof kan rijden. Het Green Team Twente van de opleiding Werktuigbouwkunde doet over anderhalve maand in Rotterdam mee met een Europese race om zuinig rijden.

Van 17 tot en met 19 mei racet het team tegen ruim 200 andere teams uit heel Europa tijdens de Shell Eco-marathon Europe. Het team dat het zuinigst rijdt wint de race. Green Team Twente denkt bij zijn eerste deelname al direct in te top mee te kunnen draaien.

Lichtgewicht

De auto die de studenten bouwen moet duizend kilometer kunnen rijden op één liter brandstof. Om dit voor elkaar te krijgen, wordt er gebruikgemaakt van lichtgewicht materialen en constructies en een geavanceerde rijstrategie waarmee de chauffeurs energie kunnen terugwinnen.

Zo maakt het team een chassis dat bestaat uit één centrale buis en is de vering geïntegreerd in de ophanging. Verder is de carrosserie geheel opgebouwd uit koolstofvezel en is er een systeem aanwezig dat de remenergie terugwint en gebruikt om op te kunnen trekken. Het Green Team Twente stelt dat het in aanbouw zijnde voertuig een verbruik van minder dan 1 liter waterstof op duizend kilometer moet kunnen realiseren.

Tien rondes

Zoveel kilometers zal het voertuig tijdens de Rotterdamse marathon niet afleggen. Voor de race wordt de auto volgetankt. Het team rijdt vervolgens tien rondes van 1,6 kilometer. Na elke ronde moet de auto stoppen en weer opnieuw starten. Na afloop van de race meet de wedstijdleiding hoeveel brandstof er nog in de tank zit. Het team dat het minst heeft verbruikt wint de race.

Het team neemt deel aan de wedstrijd in het UrbanConcept klassement. De auto’s die hieraan meedoen, dienen zo veel mogelijk op een doorsnee personenwagen te lijken. Zo moet de auto bijvoorbeeld beschikken over verlichting, moet hij een minimumhoogte van één meter hebben en is een ruitenwisser verplicht.

Ook interessant:

Aerodynamische vrachtwagen rijdt zes procent zuiniger
Nieuw type oplaadbare batterij gaat tien keer langer mee
De auto als elektriciteitscentrale
Autofabrikanten doorbreken impasse van elektrisch rijden

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.