Nieuws/ Vakantieoord eist schadevergoeding Greenpeace /reageer

door: Hajo Smit
over: milieu, meteorologie
op: 18 juni 2008

In november 2007 publiceerde Greenpeace in Spanje het alarmerende fotoboek Photoclima met daarin luchtfoto’s van een vijftal Spaanse locaties plus de gephotoshopte plaatjes van dezelfde locaties na het intreden van de voorspelde klimaatramp inclusief zeespiegelstijging.

La Manga nuEén van de locaties is de sterk opkomende Spaanse badplaats La Manga. Een groep projectontwikkelaars eist nu een schadevergoeding van € 27 miljoen euro. Volgens de advocaat van de klagers, Jose Angel Abad, zijn de prijzen in het gebied in luttele maanden met vijftig procent gedaald, want wie wil er nu onderwater wonen?Accurate weergave?

Greenpeace beroept zich erop dat het boek een accurate weergave is van de conclusies van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPPC). La Manga na een mogelijke klimaatrampHet boek van Greenpeace presenteert een foto van een toekomstig La Manga dat hoogstens voor vissen en dolfijnen een aantrekkelijk vakantieoord zal zijn. Andere gemanipuleerde plaatjes zijn een opgedroogde Ebro-rivier in Zaragoza en sinaasappel- en citroenplantages rondom Valencia die tot een woestijngebied zijn verkommerd. Greenpeace laat expliciet weten dat het boek beoogt om “mensen te alarmeren en op te roepen tot actie”.

Vijf voor twaalf

De groep projectontwikkelaars betoogt dat Greenpeace “de voorspelde zeespiegelstijging overdrijft en zo een ineenstorting van de onroerendgoedmarkt en de lokale dienstensector veroorzaakt. Niemand koopt meer iets en veel mensen zetten hun appartementen te koop”. Als Greenpeace de geëiste € 27 miljoen niet betaalt, dreigt de groep de milieuorganisatie voor de rechter te slepen.

De reactie van Greenpeace is dat de projectontwikkelaars het slachtoffer zijn van een algemene malaise in de bouwsector en hun eigen speculatie. Zij beschouwen de eis tot schadeloosstelling als chantage. “We blijven campagne voeren tegen klimaatverandering omdat het vijf voor twaalf is als we La Manga willen beschermen tegen het wassende water”, aldus Mario Rodríguez, de Spaanse directeur campagnevoering van Greenpeace.

Zeespiegel daalt!

Kleine daling van de zeespiegelHet klimaatsceptische kamp juicht de actie van de projectontwikkelaars toe. Joe d’Aleo van www.icecap.us reageert: “Laten we hopen dat dit de eerste is van vele juridische stappen tegen alarmisten en onverantwoordelijke milieugroeperingen. Deze projectontwikkelaars hebben een zaak. Bedenk dat de meest recente metingen van de zeespiegel een kleine daling vertonen (zie grafiek: Sea level changes since 1994 from TOPEX and Jason satellites), mogelijk veroorzaakt door de eveneens gemeten recente afkoeling van de oceanen en mogelijk ook door de groei van de ijskap op Antarctica. Er zijn in ieder geval geen tekenen die wijzen op een alarmerende stijging van de zeespiegel.”

Het is niet de eerste rechtszaak tegen de alarmisten. Berucht is de aanklacht van een vader die het Britse Ministerie van Onderwijs aanklaagde nadat zijn zoontje op school was ‘blootgesteld’ aan Al Gore’s inmiddels als propagandafilm ontmaskerde film ‘An Inconvenient truth’. Ook John Coleman, de oprichter van Weather Channel, pleit voor juridische actie.

Foto’s La Manga: Greenpeace/ P.Armestre- M. Gómez

Reageren via Facebook

Reacties