Nieuws/ Van algenplaag tot modegril /1 reactie

door: Gerard Ringenaldus
over: chemie, biologie, duurzaam, materiaal
op: 21 oktober 2010

China heeft een doeltreffende oplossing gevonden om overdadige algengroei af te remmen: de algen worden geoogst om er kleding van te maken.

Algen kunnen uitgroeien tot een ware plaag, waardoor meren en rivieren bijna onbevaarbaar worden en de vistand ernstig wordt bedreigd. In China lijkty men hiertegen een doeltreffende oplossing te hebben gevonden, door van de algen kleding te maken. Op deze wijze wordt een algenplaag omgezet in een milleuvriendelijke hulpbron.

Algenplagen maken meren en rivieren vaak onbevaarbaar en vormen een ernstige bedreiging voor de visstand. De bestrijding ervan brengt hoge kosten met zich mee.

Vezels uit algen duurzamer dan katoen

Uit een recent onderzoek in China is gebleken dat diverse soorten algen, waaronder ook de “rampalgen”, uitermate geschikt zijn om er kleding van te maken. Uit deze algen wordt alginaat gewonnen, een chemisch zout, waarvan vezels voor high-tech stoffen worden gemaakt.

Deze vezels uit zee- algen zijn millieuvriendelijk en werden ontwikkeld in een labaratorium bij de Qingdao universiteit in China.
Volgens de onderzoekers zijn de vezels zeer sterk en duurzamer dan katoen. Door de weerstand van vezels tegen brand en elektromagnetische golven, zijn deze uitermate geschikt om er beschermende kleding, voor brandweerlieden, medici en anderen, van te maken. De kosten van deze natuurlijke syntetische stof kunnen nog verlaagd worden door deze te vermengen met katoen.
Nu, na enkele jaren van experimenteren zegt men in Cina klaar te zijn voor massaproductie.

Reageren via Facebook