Van eten als onze voorouders worden we gezonder oud
/reageer
-
door: Redactie Sync over: genetica, gezondheid, voedsel op: 29 maart 2012 Voeding van onze voorouders bevatte meer eiwitten en omega-3 vetzuren, minder koolhydraten en minder linolzuur dan onze voeding nu.
Daar is ons dna op afgestemd, dus dat is gezonder.
Als wij, net als onze voorouders in de Steentijd en net als traditionele Oost-Afrikanen anno 2012, nou eens wat meer omega-3 vetzuren zouden eten, dan worden we gezonder en slimmer. Dat blijkt uit onderzoek uit Groningen.
Het menselijk DNA heeft zich afgestemd op het in de oudheid beschikbare voedsel. Promovendus Remko Kuipers onderzocht waar onze voorouders leefden, maakte een reconstructie van hun voeding en onderzocht de voeding van traditioneel levende Oost-Afrikaanse volkeren in de huidige tijd.
Omega-3
In vergelijking met Oost-Afrikaanse vrouwen eten Westerse vrouwen minder omega-3 vetzuren. Hierdoor ontstaat bij Westerse vrouwen tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding een relatief tekort aan deze belangrijke bouwstoffen, die het pasgeboren kind nodig heeft voor onder andere de hersenontwikkeling. Kuipers concludeert dat terugkeer naar de voedingsgewoonten uit de Steentijd, vertaald naar de cultuur van de 21e eeuw, een belangrijke bijdrage zou kunnen leveren aan gezond ouder worden. Hij promoveerde op 26 maart 2012 aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Kuipers stelt dat, in tegenstelling tot populaire opvattingen, onze voorouders niet op de droge savanne leefden, maar op de plaats waar het water en het land elkaar ontmoeten. Hij toont aan dat de voeding uit dit zogenaamde land-water ecosysteem, in vergelijking met onze Westerse voeding, meer eiwitten, minder koolhydraten, minder linolzuur en meer omega-3 vetzuren bevatte.
Vetzuren en ziektes
De vetzuursamenstelling van onze hedendaagse voeding wordt in verband gebracht met typische Westerse ziektes. Zo bestaat er consensus dat te weinig inname van omega-3 vetzuren bij volwassenen verband houdt met het ontstaan van hart- en vaatziekten en depressie. Bij pasgeboren kinderen zou het krijgen van te weinig omega-3 vetzuren leiden tot een minder optimale ontwikkeling van de hersenen.
Ook concludeert Kuipers dat de oervoeding veel minder linolzuur (omega-6 vetzuur) bevatte dan Westerse voeding. Dit is relevant vanwege de heersende veronderstelling dat een hoge inname van linolzuur een beschermende werking heeft op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Nieuwe inzichten brengen een hogere linolzuurinname in verband met een verminderde aanmaak en inbouw van omega-3 vetzuren in het lichaam. Dit leidt tot verminderde vermogens om chronische ontstekingsreacties in het lichaam te onderdrukken.
Hedendaagse wetenschappelijke inzichten stellen dat deze ontstekingsreacties aan de basis staan van hart- en vaatziekten. In lijn met de inzichten van Kuipers heeft een recente Amerikaanse studie laten zien dat de aanbevolen vervanging van verzadigde vetzuren door linolzuur in de Westerse wereld eerder een toename dan een afname van hart- en vaatziekten heeft veroorzaakt.
Snelle koolhydraten
Tot slot bekritiseert Kuipers de huidige praktijk om verzadigd vet in de voeding te vervangen door koolhydraten. Op basis van een literatuurstudie stelt hij dat niet de inname van verzadigd vet, maar juist de inname van snelle koolhydraten (koolhydraten met een hoge glycemische index), zoals suikers in frisdranken en snoep, de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Deze inzichten stemmen overeen met de resultaten van de reconstructie van onze oervoeding. Hierin was verzadigd vet in gelijke hoeveelheden aanwezig als in de huidige Westerse voeding, terwijl de oervoeding daarnaast meer eiwitten, en juist minder koolhydraten bevatte.
Ook interessant:
Eten als een oermens voorkomt diabetes
Elke dag een hapje gif
Is moedermelk het nieuwe goud?
Oud bier is misschien helemaal geen bier
Reacties
- Er zijn nog geen reacties.
- Reageer zelf
Reageren via Facebook