Van mijnstof tot grijze stof, Industrion wordt Continium /reageer

Van mijnstof tot grijze stof, Industrion wordt Continium
  • door: Daan Schetselaar
    over: gadgets, consumenten
    op: 12 juli 2009
  • Het museum voor industrie en samenleving Industrion in Kerkrade schudde de oude industrie van zich af.

  • Het onlangs geopende Discovery Center Continium kwam ervoor in de plaats.

Innoveren is excelleren, risico’s nemen, technologisch vernieuwen. Daarvoor zijn niet alleen grote woorden nodig maar bovenal grote investeringen. Toch begint een wetenschappelijke carrière of een innovatieve onderneming niet zelden met iets kleins: verwondering over hoe de wereld in elkaar steekt. Dat het grote publiek daar best oren naar heeft, blijkt in het splinternieuwe Discovery Center Continium in Kerkrade.

Het museum voor industrie en samenleving Industrion in Kerkrade schudde de afgelopen jaren het mijnstof van zich af en transformeerde zichzelf tot ‘discovery center’. De bestaande exposities werden afgebroken en de collectie, deels afkomstig uit het voormalige mijnmuseum, werd opgeslagen. Vorige maand gingen de deuren opnieuw open onder de naam Continium. Het hart van het nieuwe science center is de Explore Zone waar merendeels interactieve ’stations’ de bezoekers (vooral kinderen vanaf 12 jaar) laten ontdekken wat de invloed is van wetenschap en technologie op het leven van alledag.

Willie Wortel

Wie denkt dat het grote publiek geen belangstelling heeft voor wetenschap en technologie, vergist zich. Als je het maar met voldoende fantasie weet te brengen. Dat bleek al uit een aantal wisselexposities die in de tussentijd bij het Industrion te zien waren. De expo’s met namen als ‘Willie Wortel’ en ‘Robots’, met de Engelse RoboThespian als middelpunt, lokten tienduizenden bezoekers naar het Industrion. Daarna gingen de deuren dicht voor een verbouwing. De nieuwe koers gaat het museum op termijn zo’n 120.000 bezoekers per jaar opleveren (tegen rond de 80.000 in de afgelopen jaren), hoopt de directie.