Nieuws/ Veel regen? Veel natte buffels /reageer

door: Bastienne Wentzel
over: biologie, genetica, geowetenschap
op: 8 november 2007

Je hebt natte buffels en droge buffels. Onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben ontdekt dat de hoeveelheid regen op de Afrikaanse savanne het aantal nakomelingen beïnvloedt van twee varianten van de Afrikaanse buffel Syncerus caffer. Deze varianten hebben een verschillend Y-chromosoom, een chromosoom dat alleen mannetjes hebben.
Jaren met veel regen bevoordelen stieren met de ‘natte’ variant van het Y-chromosoom, jaren van droogte zorgen voor meer nakomelingen van de ‘droge’ stier. Er blijken tot een factor acht meer ‘natte’ buffels te worden geboren in een jaar met veel regen.

Merkers

“…tot nu toe werd altijd gedacht dat met name gedrag en fysieke eigenschappen van een stier belangrijk zijn voor zijn reproductief succes”

Samen met collega’s in Zuid-Afrika en de VS namen de onderzoekers bloedmonsters van enkele honderden buffels in het Kruger Nationaal Park en het HluhluweiMfolozi Park.
Drie genetische merkers, stukjes van het Y-chromosoom, werden onderzocht en vergeleken met het geboortejaar van de stier en de regenval voorafgaande aan zijn geboorte. Zo konden de onderzoekers vaststellen dat buffels met het ene type genetische merker (de ‘natte’ variant) vaker werd geboren na jaren van veel regenval, en andersom voor de buffels met de merkers voor de ‘droge’ variant.
“Dat is bijzonder, want tot nu toe werd altijd gedacht dat met name gedrag en fysieke eigenschappen van een stier belangrijk zijn voor zijn reproductief succes,” zegt onderzoeker Pim van Hooft. “Nu blijkt dat een bepaald gen op het Y-chromosoom de doorslag geeft. Over het fysiologisch mechanisme tasten we nog in het duister.”

Klimaatveranderingen

De onderzoekers denken dat de lichaamsconditie van de ouders een rol speelt. Regenval heeft een sterke invloed op de hoeveelheid en kwaliteit van grassen en kruiden die de buffels eten. De buffels die goed gedijen op de grassen die bij veel regenval groeien zullen na enkele natte jaren voor meer nakomelingen zorgen dan de groep buffels die goed kan leven op voedsel dat in droge tijden groeit.
Dit maakt de samenstelling van de populatie buffels, het aantal buffels van de natte variant versus het aantal droge buffels, heel gevoelig voor klimaatveranderingen. Van Hooft speculeert: “Het lijkt er dus op of het klimaat invloed heeft op de voortplanting van zoogdieren via een gen op het Y-chromosoom. Mensen hebben waarschijnlijk ook het onderliggende gen. Maar daarover kunnen we nog niks zeggen.”

Dit onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift PloS One

Reageren via Facebook

Reacties