Verandering markt zorgt voor innovatieve lease-oplossingen /reageer

Verandering markt zorgt voor innovatieve lease-oplossingen

Duurzaamheid en digitalisering zorgen voor nieuwe asset classes in de leasewereld. Toch blijven de meeste leasemaatschappijen vaak vasthouden aan bestaande contractvormen. Er zijn echter mogelijkheden.

Ondanks de vele mogelijkheden die er zijn, bestaat de neiging bij leasemaatschappijen om vast te houden aan bestaande contractvormen, weet Niek Verhoeven, advocaat bij Reijnders Advocaten. “Banken zijn terughoudend met financiering maar tegelijkertijd worden wel veel nieuwe objecten aangeboden waar financiering voor is vereist.” Denk aan de eerdergenoemde LED-verlichting. Het vervangen van traditionele gloeilampen door LED-verlichting gaat ook gepaard met nieuwe armaturen. Dat is veel duurder dan een traditionele lamp en daar zoekt men financieringsoplossingen voor. Voorheen was dat, met name vanwege de lagere investeringskosten, geen probleem, weet Verhoeven. “Vaak zijn het overheden die zich met grootschalige straatverlichtingsprojecten bezighouden en die hebben nu ook veel meer behoefte aan financiering van de investering. Maar LED-verlichting komen we ook elders tegen.” Lastig aspect bij LED-verlichting, net als bij enkele andere nieuwe asset-categorieën, is dat er twijfel bestaat over de vraag of de assets roerend zijn of niet. Lease-assets zijn normaal gesproken roerende zaken en geen bestanddeel van of duurzaam verbonden met de grond of een gebouw. “Leasemaatschappijen financieren traditioneel asset based. Ze willen grip houden op het object en daar gerechtigd toe blijven.”

Afspraken
Een straatlantaarn wordt nagetrokken door de grond, zoals dat heet. Net als een boom is een lantaarn automatisch eigendom van de eigenaar van de grond. Van die gedachte schrikken leasemaatschappijen, weet Verhoeven. Hoe pas je daar nu een mouw aan? De oplossing is op een wat andere creatieve manier afspraken te maken met de klant over terugname van de spullen en dit goed contractueel vast te leggen. Als de leaseovereenkomst eindigt zal immers het object moeten worden teruggegeven. Maar wat als een bedrijf failliet gaat? “Dat is de lakmoesproef”, weet Verhoeven. “Een machine in een gebouw mag je in principe ophalen, want die is jouw eigendom. Maar zonnepanelen die op bedrijfsdaken liggen? Of een warmtekrachtkoppeling, die wordt gebruikt voor het opwekken van energie? Die lijkt roerend, maar wordt toch gezien als onroerend. Net als ondergrondse vuilcontainers. De vraag is altijd: wie is de eigenaar? Oplossing is dan soms dat bij een notaris wordt vastgelegd dat de natrekking wordt doorbroken.”

In beweging
Ondanks de ingewikkelde materie, komt de markt in beweging. Een warmtekrachtkoppeling of zonnepanelen haal je niet eenvoudig uit het huis of van het dak, maar dergelijke objecten worden steeds vaker via lease gefinancierd. Bij dergelijk assets bestaat wel een duidelijke behoefte aan een langere leaseperiode dan de gebruikelijke 24 tot 60 maanden. “Wij kijken dan naar leasetermijnen van vijftien tot twintig jaar”, zegt Wijckmans. Vaak gaat het om een driepartijenovereenkomst, vertelt hij. “De installateur verkoopt per maand een stukje energie, de gebruiker betaalt de installateur in maandelijks penningen en wij financieren.”

Ook de healthcare kent z’n voorbeelden van innovatieve lease-oplossingen. “Artsen zeggen tegenwoordig: ontzorg mij met de benodigde apparatuur. Een cardioloog wil gewoon zijn beroep goed uitoefenen en niet bezig zijn met contracten met fabrikanten van machines.” Idee is om alle benodigde machines en leveranciers in één contract te stoppen, met een looptijd van bijvoorbeeld vijftien jaar. Het ziekenhuis, de fabrikant en de leasemaatschappij weten alleen niet wat er in de toekomst allemaal gaat gebeuren. Na zeven of acht jaar worden de huidige apparaten vervangen, maar wat er voor in de plaats komt, is nog niet bekend. Voor de leasemarkt is het uitdagend om op dit soort ontwikkelingen in te springen, erkent Wijckmans. “Voor dit type contracten is veel juridische kennis nodig. En vertrouwen in het partnership dat je met elkaar aangaat. Vaak doen we dit ook samen met een leverancier als Philips.”

Creatiever
Wijckmans vindt de nieuwste ontwikkelingen op leasegebied interessant voor de klanten van DLL, voor het bedrijf zelf en voor de maatschappij. “Wij proberen voorop te gaan in innovatie in leasing. Dat zijn we aan onze afkomst verplicht. We zijn immers gevestigd in Eindhoven, the brightest and the smartest area of the world, zoals men hier wel zegt.” Dat betekent niet dat innovatie altijd iets is dat helemaal nieuw is, weet hij. “Vaak is het een combinatie van bestaande elementen. Leasen zelf bestond bijvoorbeeld al. In termijn betalen bestond ook al. Wij passen het product leasing alleen aan de ontwikkelingen in de markt aan.”

Lease wordt momenteel creatiever gemaakt, op verschillende vlakken, stelt Verhoeven. Daar wordt dan vaak ook de leverancier bij betrokken. Of meerdere leveranciers, die tezamen één propositie aanbieden richting klant. “Dan moeten zeker goede afspraken worden gemaakt. Als er iets mis gaat met één leverancier, heeft de rest daar anders last van. Het is dan immers niet de bedoeling dat de klant stopt met betalen.” Kortom: innovatie in leasen gaat niet zonder slag of stoot. Maar met vallen en opstaan ontwikkelt het vakgebied zich verder. Uiteindelijk varen diverse partijen daar wel bij.

Innovatieve NVL: LeasingApp
De NVL, de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen, blijft zelf ook niet achter als het gaat om innovaties. Zo heeft de vereniging de Leasing App ontwikkelt, waar onder meer ondernemers informatie over leasing kunnen vinden. “Ondernemers blijken niet goed geïnformeerd te zijn over financieringsvormen. Zeker als het gaat om leasing schiet kennis te kort”, zegt Peter-Jan Bentein, secretaris-generaal van de NVL. “Via de Leasing App leggen we onder meer in simpele taal uit wat leasing nu precies inhoudt en wat je er aan hebt.”

Dit artikel is een vervolg op een eerder gepubliceerd artikel, dat vindt u hier.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.