''Vergelijken zorgpremie kan onafhankelijker'' /reageer

  • door: Redactie Sync
    over: e-commerce
    op: 28 november 2014
  • Vergelijkingssites maken afspraken met zorgverzekeraars over kortingen en beloningen

  • Betch.nl is een website die het aanbod van verzekeraars en de verschillende vergelijkingssites met elkaar vergelijkt

Je kan momenteel de TV niet aanzetten of ronkende boodschappen van zorgverzekeraars die hun verzekering aanprijzen komen je tegemoet. Sinds enkele jaren kunnen we daar ook de commercials van vergelijkingssites bij optellen. De tarieven en adviezen die dergelijke sites communiceren, lopen echter sterk uiteen. Betch.nl springt in dit gat met een website die naast het aanbod van verzekeraars ook de verschillende vergelijkingssites met elkaar vergelijkt.

Vergelijkingssites maken individuele afspraken met zorgverzekeraars over de kortingen en beloningen die ze mogen rekenen voor consumenten die via hun platform overstappen. Dit leidt tot grote prijsverschillen. “Veel zorgverzekeraars willen zelf in de hand houden op welke positie zij in een vergelijkingstool uitkomen. Door aan een bepaalde vergelijkingssite korting te geven, kunnen zij hun positie manipuleren”, aldus Roderik Hageman, medeoprichter van Betch.nl. “Voor consumenten is het steeds lastiger om door de bomen het bos te zien. Wij springen in dit gat door consumenten de mogelijkheid te geven om niet alleen de premies op de websites van de zorgverzekeraars te vergelijken, maar ook die van de verschillende vergelijkingssites. En omdat wij niet worden beloond per overstapper kunnen we objectief adviseren.”

Voorbeeld

Een voorbeeld van de sterk uiteenlopende prijzen is de basisverzekering van Pro Life. Als een consument deze zorgverzekering afsluit bij Zorgkiezer of HoyHoy, betaalt hij of zij 102,45 euro per maand. Wanneer hij dezelfde verzekering bij Independer of de Consumentenbond afsluit, is de premie 97,33 per maand. Als deze polis bij de verzekeraar zelf of Geld.nl wordt afgesloten, betaalt de consument 94,77 euro per maand. “Consumenten die denken via een willekeurige vergelijkingssite de goedkoopste zorgpremie te vinden, kunnen dus bedrogen uitkomen. Nu meer en meer mensen snappen dat overstappen van zorgverzekeringen een mooie besparing kan opleveren, groeit de vraag naar onafhankelijk advies.”

Zonnige toekomst

Het bedrijf dat in 2013 is opgericht door Roderik Hageman en Elzard van der Peet verwacht dit jaar sterk te groeien. “ Bij de meeste zorgverzekeraars is de premie dit jaar flink omhoog gegaan. Hierdoor zullen meer mensen wisselen van zorgverzekeraar. Daarnaast stelt de AFM de adviezen van vergelijkingssites steeds meer ter discussie. De verwachting is dat het marktvolume toeneemt en ook de vraag naar een objectief overzicht stijgt. Dit speelt ons dermate in de kaart dat ons een zonnige toekomst wacht”.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.