Verhagen: Op zoek naar de TomToms van morgen /reageer

Verhagen: Op zoek naar de TomToms van morgen

We moeten in Nederland een klimaat creëren waarin de TomToms van morgen ontstaan. Dat schrijft Maxime Verhagen, minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, in Het Financieele Dagblad. Nederlanders zijn volgens de CDA-minister goed in ondernemen, maar het ontbreekt ze vaak aan ambitie om bedrijven door te laten groeien naar een grotere organisatie. Nederland moet daarom volgens Verhagen meer inzetten op het verbeteren van bestaande ondernemers, dan op het creëren van nieuwe ondernemers.

Universitaire spin-offs

Verhagen noemt in het FD meer aandacht voor ondernemerschap in het onderwijs als belangrijk actiepunt. “Zodat jonge mensen al lerend de juiste houding, kennis en vaardigheden meekrijgen en onze ambitieuze talenten eerder voor het ondernemerschap zullen kiezen.” Daarnaast pleit hij voor het beter benutten van de beschikbare academische kennis. “Nederland doet het steeds beter op het aantal universitaire spin-offs, maar ook hier geldt dat ze vaak te lang te klein blijven.”

Verhagen doet ook een verkapte oproep aan grote multinationals, door te schrijven dat zij kleinere bedrijven kunnen ondersteunen op het pad naar verdere groei. “Grote multinationals kunnen bijvoorbeeld optreden als launching customer of jonge bedrijven, onder hun hoede, hun entree laten maken op buitenlandse markten.”

Eerder dit jaar berichtte Sync al over het innovatieve bedrijvenbeleid dat volgens Verhagen noodzakelijk is om Nederland in de top vijf van kenniseconomieën te brengen. Daarover schreven we toen: “De meningen van over dit nieuwe beleid zijn gemengd. De een vindt dat innovatie niets met de overheid te maken heeft, anderen vinden dat de overheid innovatie moet faciliteren en eventueel stimuleren door middel van bijvoorbeeld innovatief aanbesteden.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.