Verhuizen naar de cloud is onvermijdelijk - deel III /reageer

Verhuizen naar de cloud is onvermijdelijk - deel III

Lees ook deel I en deel II uit deze serie.

De schrik zit er goed in bij Microsoft. En dat is ook niet zo gek, want het bedrijf heeft door de opkomst van de cloud in het extreemste geval zeker de helft van haar 80 miljard jaaromzet te verliezen. En helemaal irreëel is die verwachting niet eens. Vier deskundigen geven hun visie; een serie in drie delen. Vandaag deel III, met Leo Koster en Wilko Stronks.

#3: Leo Koster, AllSolutions: ‘Voor het MKB begint de grote slag nu pas’

Leo Koster, AllSolutions

Met zijn 24 jaar is AllSolutions in Woerden een oudgediende in de softwaremarkt. Het bedrijf biedt online ERP- en CRM-software, in concurrentie met partijen als Salesforce, Netsuite, Unit4, Afas Online en Agresso Businessworld. “In feite waren we er al in 2001 bij met software op afstand in abonnementsvorm, maar toen heette dat nog Application Service Provider”, vertelt Leo ­Koster (48), sinds 2008 ­algemeen directeur.

Al tien jaar mee bezig

ASP, een vervolg op de bekende Internet Service Provider, werd niet populair, maar nu hetzelfde principe SaaS heet, heeft AllSolutions wel de wind in de zeilen. “We rekenen dit jaar op 10 tot 20 procent groei. Dat is geen explosie. Maar bedrijven hebben tijd nodig voor ze besluiten hun eigen software te verruilen voor een dienst op afstand.

Grote organisaties zijn er in feite al 10 jaar mee bezig in het kader van outsourcing, maar voor het MKB begint de grote slag nu pas.” Met verhalen van klanten als ABC, Bovag, Cedin, Driestar Educatief, Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Raad voor Accreditatie besteedt AllSolutions veel aandacht aan referenties. “Alleen de voordelen opsommen volstaat niet. Tevreden klanten werken het best om nieuwe klanten over de streep te trekken voor iets totaal nieuws.”

#4: Wilko Stronks, Reeleezee: ‘Het barst dit jaar goed los’

Wilko Stronks, Reeleezee

Boekhouding moest als webdienst veel eenvoudiger en vooral goedkoper kunnen, bedachten Jan Jacobs en Wilko Stronks in 2002, na succesvol pionieren met internetbedrijf Netcast (verkocht aan Wegener, later Lost Boys). Toch viel het niet mee om ondernemers te bewegen hun boekhouding te doen met Reeleezee (spreek uit: ‘real easy’), een van Nederlands vroegste SaaS-diensten. “Maar nadat de eerste schapen over de dam waren, begon het te lopen. We hebben nu 20.000 administraties in beheer”, aldus de 52-jarige Stronks, in zijn flinke kantoor aan de A2 bij Breukelen.

Die klanten komen vooral van kleine bedrijven, maar ook accountantskantoor Meeuwsen Ten Hoopen in Emmeloord doet bijvoorbeeld zijn boekhouding met Reeleezee, dat flink concurreert met die andere pionier in online boekhouding, Twinfield. Ook Exact Online blaast zijn partij mee.

Freemium dienst

Koppelingen met bankrekeningen moeten zorgen voor de volgende groei. “We koppelen nu met ABN Amro op datacenter­niveau en ontvangen direct data van klantenrekeningen. ABN Amro maakt er zelfs reclame mee. Ook met ING en Rabobank werken we aan zo’n koppeling.”

Een recente drempelverlaging is de freemium dienst, waarmee bedrijven Reeleezee gratis kunnen uitproberen, met slechts vijf betalingen per bankrekening per maand. “Maar dat kan bijvoorbeeld voor een holding of pensioen-BV genoeg zijn”, legt directeur Stronks uit. “Bij gebleken succes volgt ook de werkmaatschappij, maar dan betaald.” Een abonnement kost zo’n 360 euro per jaar. Op 17.000 betaalde administraties betekent dat zo’n 5 miljoen euro omzet. “Dat is 40 procent groei ten opzichte van 2010. Het barst dit jaar goed los.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Peter Olsthoorn

Historicus Peter Olsthoorn (1960) is sinds 1978 journalist voor achtereenvolgens lokale, regionale en landelijke kranten en later ook voor vak- en managementbladen in Nederland, Duitsland en de VS. Sporadisch werkt hij ook voor radio en tv, onder meer vanuit Oost-Europa tijdens de omwentelingen in 1988-1990.
Van 1995 tot eind 2007 maakte hij Planet Multimedia, in 2000 Netkwesties.nl en in 2007 Leugens.nl.
in 1997 schreef hij het boek 'Intranet & Internet', in 2011 de Macht van Google en in 2012 de Macht van Facebook dat in 2013 in het Engels zal verschijnen..
Olsthoorn treedt ook op als moderator en interviewer bij congressen, was voorzitter van de NVJ-sectie Internet en lid van de Raad voor de Journalistiek.