Verhuizen naar de cloud is onvermijdelijk - deel I /reageer

Verhuizen naar de cloud is onvermijdelijk - deel I

Lees ook deel II uit deze serie

De schrik zit er goed in bij Microsoft. En dat is ook niet zo gek, want het bedrijf heeft door de opkomst van de cloud in het extreemste geval zeker de helft van haar 80 miljard jaaromzet te verliezen. En helemaal irreëel is die verwachting niet eens. Vier deskundigen geven hun visie; een serie in drie delen.

Enorme wolkengroei

Hoewel volgens recent onderzoek van KPMG nog 43,1 procent van de bedrijven zegt geen clouddiensten te gebruiken, en 32,7 zegt nog in de experimentele fase te zitten, wordt de komende jaren een enorme groei verwacht. Onderzoeksbureau Gartner voorspelt bijvoorbeeld een markt van 148,8 miljard dollar in 2014, een groei van ruim 25 procent per jaar. Volgens bureau Forrester wordt in 2020 wereldwijd zelfs zes keer zoveel geld ­uitgetrokken voor alle cloud computingdiensten als nu.

De door hun software bestuurde pc, waarbij de harde schijf en het geheugen de computerkracht bepalen, verliest immers razendsnel terrein aan de lege doos, die al zijn data betrekt van het net: van mailprogramma tot data­opslag en crm-software. Met mobiel wordt die slag al gemaakt, simpelweg omdat je niet alle programma’s op je telefoon kunt draaien.

Legio voordelen

De stap naar de cloud biedt gebruikers legio voordelen: pakketten en updates aanschaffen en installeren is niet meer nodig, het virusgevaar vermindert en er is niet meer de angst dat het eigen systeem compleet in de soep loopt. Toch komt cloud computing in de praktijk niet altijd even makkelijk van de grond. Dat komt niet alleen omdat kiezen voor de cloud een besluit is dat veel voeten in de aarde heeft, maar ook omdat veel organisaties bang zijn te afhankelijk te worden van dienst­verleners en hun datacentra.

Ook ­wettelijk gezien zijn er soms nog wel wat haken en ogen. Zo komt Google Docs er bij de Nederlandse overheid niet in, omdat Google niet garandeert dat de data onder Nederlandse jurisdictie vallen. Recent koos het Rijk daarom voor een interne ‘Rijkscloud’: de bestaande 64 datacenters van de ministeries komen samen in vijf grote datacenters, waar voorzichtig enkele ‘clouddiensten’ worden beproefd.

Onvermijdelijk?

Er spelen ook andere wezenlijke vragen bij een eventuele wolkenreis: zijn de datapakhuizen wel altijd goed beveiligd? Wat gebeurt er bij een storing aan platform of verbinding? Denk aan eind april, toen de servers van Amazon 36 uur onbereikbaar waren, of aan het plotse bankroet van Infotechnology in Hillegom. Artsen, apothekers en fysiotherapeuten waren ineens verstoken van applicaties en van hun eigen gegevens, waaronder gevoelige patiëntendossiers en hun ordering van recepten. Het was dat een curator oplette, samen met enkele medewerkers, anders had het zo op een kleine ramp kunnen uitdraaien.

Capgemini beste ict-bedrijf 2011

De MT ICT-gids is een jaarlijkse uitgave die helderheid verschaft in het onoverzichtelijke ict-landschap en op een inzichtelijke wijze de vaak complexe vraagstukken behandelt. Dit jaar is Capgemini de grote winnaar. Basis van de gids is een kwalitatief onderzoek onder zo’n 660 beslissers naar wie zij als beste dienstverleners beschouwen. Bestel hier een (extra) gids.

Toch is verhuizing naar de cloud uiteindelijk voor iedereen onvermijdelijk, verwacht Ruud Ramakers, managing partner bij 12innovate. “Gewoon, omdat het zo veel flexibeler is in gebruik en onderhoud dan software, infrastructuur en platforms in eigen beheer.” En dus zullen we binnenkort allemaal in de wolken zijn. Lastig misschien voor Microsoft, maar anderen spinnen er garen bij. Zoals de Nederlandse cloudhelden in de volgende verhalen, morgen en overmorgen, bewijzen.

Lees deel II uit deze serie

Reageren via Facebook

Reacties

Over Peter Olsthoorn

Historicus Peter Olsthoorn (1960) is sinds 1978 journalist voor achtereenvolgens lokale, regionale en landelijke kranten en later ook voor vak- en managementbladen in Nederland, Duitsland en de VS. Sporadisch werkt hij ook voor radio en tv, onder meer vanuit Oost-Europa tijdens de omwentelingen in 1988-1990.
Van 1995 tot eind 2007 maakte hij Planet Multimedia, in 2000 Netkwesties.nl en in 2007 Leugens.nl.
in 1997 schreef hij het boek 'Intranet & Internet', in 2011 de Macht van Google en in 2012 de Macht van Facebook dat in 2013 in het Engels zal verschijnen..
Olsthoorn treedt ook op als moderator en interviewer bij congressen, was voorzitter van de NVJ-sectie Internet en lid van de Raad voor de Journalistiek.