Verhuizen naar de cloud is onvermijdelijk - deel II /1 reactie

Verhuizen naar de cloud is onvermijdelijk - deel II

Lees ook deel I uit deze serie

De schrik zit er goed in bij Microsoft. En dat is ook niet zo gek, want het bedrijf heeft door de opkomst van de cloud in het extreemste geval zeker de helft van haar 80 miljard jaaromzet te verliezen. En helemaal irreëel is die verwachting niet eens. Vier deskundigen geven hun visie; een serie in drie delen. Vandaag deel II, met Joost Metten en Jan Aleman.

#1: Joost Metten, Terremark: ‘In 5 jaar bestaat managed hosting niet meer’

Joost Metten, Terremark

In 2005 ging het Nederlandse Dedigate voor 11 miljoen dollar over naar het Amerikaanse Terremark. Directeur/mede-eigenaar Joost Metten (41) werd op dat moment niet alleen de baas over de Nederlandse, maar ook over de Britse en Spaanse vestiging van Terremark en breidde uit naar Turkije. De omzet groeide sindsdien naar schatting tot 50 miljoen dollar, zo’n 15 procent van Terremarks totaal.

Lang niet alles daarvan is echt als cloud te betitelen. Zo brengt Sanoma bij Terremark Nederland bijna 100 websites onder als Nu.nl en Startpagina, maar dat is in feite nog gewoon managed hosting. Een bekende (Deense) fabrikant van dure hifi-apparatuur is wel te beschouwen als ‘cloudklant’. “Die ontwikkelt en test alle nieuwe software op een platform bij Terremark. Met een paar klikken bestellen ze de benodigde infrastructuur. En ook Funda.nl heeft haar uitwijk volledig ondergebracht in de Enterprise Cloud.”

Europa loopt twee jaar achter

Metten is zelf een van de ontwikkelaars van die Enterprise Cloud: “Je kunt er heel eenvoudig applicaties en databases in plaatsen, bewerken en weer uithalen. Dat is een reden voor bijvoorbeeld Groupon, het snelstgroeiende internetbedrijf ooit, om bij ons klant te zijn.”

Bang voor grote partijen als Amazon, HP, Dell en Microsoft is Metten allerminst: “Je weet bij hen niet in welk land de data staan, zodat certificering niet mogelijk is. Bovendien kunnen klanten bij ons met hun eigen verbindingen aansluiten, bij anderen niet.”

Metten schat dat Europa 2 jaar achterloopt op de VS, onder meer omdat de overheid daar het voortouw nam. “Er is nog een grote inhaalslag te maken. Die komt er ook. Binnen 5 jaar bestaat gewone managed hosting niet meer.”

#2: Jan Aleman, Servoy: ‘De markt is fenomenaal groter dan verwacht’

Jan Aleman, Servoy

Software bieden om software te maken. Dat was het idee toen Jan Aleman met technisch brein Jan Blok (ex Baan Labs), Bob Cusick en Maarten Berkenbosch in 2001 in Amersfoort Servoy oprichtte. Een decennium later opereert het bedrijf met 100 medewerkers vanuit vestigingen in de VS, Engeland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk, en heeft het vertegenwoordigers in Spanje, Brazilië, Uruguay en Argentinië.

Dit jaar wordt 40 ­procent groei verwacht. “We leveren software­huizen en concerns die intern applicaties bouwen de mogelijkheid ze om te zetten voor de cloud”, legt de 36-jarige Aleman uit. “De markt voor cloud computing is fenomenaal groter dan iedereen had verwacht.”

Geen spijt

In april dit jaar selecteerde IBM Servoy als enige leverancier van ontwikkeltools in haar nieuwe ‘Smart Enterprise Cloud’, een doorbraak. “De focus ligt nu op groei. Overgenomen worden heeft geen prioriteit, al is er veel interesse, omdat ook ­partijen als IBM, SAP en Oracle zien dat ze iets als Servoy nodig hebben om met hun applicaties naar de cloud te gaan.”

Vijf jaar geleden deed Aleman zijn eigen aandelen deels van de hand, aan investeerders als Private Plus en Newion Investments. Spijt heeft hij niet. “Newion bracht ons een broodnodige professionaliseringsslag. En ik heb liever een kleiner aandeel in een bedrijf dat veel waard is dan 100 procent in een waardeloze onderneming.”

Lees ook deel I uit deze serie

Reageren via Facebook

Over Peter Olsthoorn

Historicus Peter Olsthoorn (1960) is sinds 1978 journalist voor achtereenvolgens lokale, regionale en landelijke kranten en later ook voor vak- en managementbladen in Nederland, Duitsland en de VS. Sporadisch werkt hij ook voor radio en tv, onder meer vanuit Oost-Europa tijdens de omwentelingen in 1988-1990.
Van 1995 tot eind 2007 maakte hij Planet Multimedia, in 2000 Netkwesties.nl en in 2007 Leugens.nl.
in 1997 schreef hij het boek 'Intranet & Internet', in 2011 de Macht van Google en in 2012 de Macht van Facebook dat in 2013 in het Engels zal verschijnen..
Olsthoorn treedt ook op als moderator en interviewer bij congressen, was voorzitter van de NVJ-sectie Internet en lid van de Raad voor de Journalistiek.