Nieuws/ Verkopen PS3 kosten Kutaragi de kop /reageer

door: Ewald Smits
over: marketing, management, software, materiaal
op: 27 april 2007

Vermoedelijk wegens tegenvallende verkoopresultaten heeft Ken Kutaragi, de man die aan de wieg stond van Sony’s spelcomputer PlayStation 3, ontslag genomen. Zijn opvolger is Kazuo Hirai, die volgens de Financial Times beter in staat wordt geacht de gehavende relaties met ontwikkelaars van spelsoftware in de VS, Europa en Azië te herstellen.
De 56-jarige Kutaragi - algemeen directeur van de afdeling Computer Entertainment van Sony - zal zijn functie in juni neerleggen maar blijft wel aan als technologieadviseur. Ook mag Kutaragi zich erevoorzitter blijven noemen. Hij had zich in december al teruggetrokken uit de dagelijkse leiding van de Entertainment-divisie.

Enorme kostenpost

In plaats van reddende engel voor Sony is de PlayStation 3 tot dusver vooral een enorme kostenpost voor het kwakkelende Japanse elektronicaconcern. In het eind maart afgesloten boekjaar zijn de verliezen op spelcomputers naar verwachting opgelopen tot circa 2 miljard dollar, het dubbele van wat oorspronkelijk was voorgespiegeld. Sony zal op zijn vroegst volgend jaar winst kunnen maken op de PlayStation 3, meldt de Financial Times. De hoge productiekosten van het apparaat, dat onder meer een Bluray Disc-speler bevat, zijn de hoofdoorzaak.

Magere omzet

De PlayStation 3 kwam in november 2006 op de markt in Japan en de Verenigde Staten en vorige maand ook in Europa. De verkoop steekt tot dusver mager af bij die van de belangrijkste concurrerende producten, De Xbox 360 van Microsoft en de Wii van Nintendo. De Wall Street Journal haalt cijfers van marktonderzoeker NPD aan. Die wijzen uit dat in maart in de Verenigde Staten 130.00 Playstation 3’s over de toonbank gingen, vergeleken met 199.000 exemplaren van de Xbox 360 en 259.000 stuks van de Wii.

Reageren via Facebook

Reacties