Nieuws/ 'Verminderde activiteit' hersenen bij pedofielen /3 reacties

door: Marjon Vinck
over: biologie, geneeskunde, gezondheid, psychologie, medisch
op: 24 september 2007

Engelse wetenschappers van Yale University hebben ontdekt dat de hersenen van pedofielen daadwerkelijk anders werken dan die van mensen met een ‘normale’ seksuele voorkeur. Volgens de wetenschappers is het dan ook mogelijk om pedofielen te behandelen met medicijnen zodat zij zich niet meer zullen vergrijpen aan kinderen, aldus BBC News.

De wetenschappers ontdekten dit na een studie van verschillende MRI-scans van proefpersonen die werden blootgesteld aan legaal pornografisch materiaal. Hierbij zagen ze dat de activiteit van de hypothalamus - het deel van de hersenen betrokken bij seksualiteit - bij de pedofielen minder was ten opzichte van de niet-pedofielen. Naarmate de pedofiele gevoelens heftiger waren, was de activiteit in de gehele ‘voorste hersenen’ nog minder.

Volgens Dr. John Krystal, van het blad Biological Psychiatry, is er niet eerder dergelijk bewijs geleverd voor het feit dat pedofilie in de hersenen besloten kan liggen. Hij durft nog niet te zeggen of de gedeeltelijke afwezigheid van hersenactiviteit bij pedofielen gebruikt mag worden als een voorspelling of iemand pedofiel is of niet, maar wel dat dit onderzoek een goed inzicht geeft in de complexiteit van de aandoening.

Behandeling

Nu bestaat al langer de mogelijkheid dat pedofielen medicijnen krijgen waardoor zij hun gevoelens onderdrukken, maar met het alsmaar groeiende bewijs van betrokkenheid van de hersenen kan een gericht plan worden opgesteld. Onderzoeksleider dr. Georg Northoff zegt dat met deze onderzoeksresultaten een begin is gemaakt voor een neurobiologische uiteenzetting van pedofilie waarbij uiteindelijk naar een effectieve therapie toegewerkt kan worden.

Een van de voorstanders van gebruik van medicatie tegen pedofilie is dr. Keith Ashcroft, forensisch psycholoog bij het Centre for Forensic Neuroscience: “Seksueel gedrag is zeer complex, vooral als sommige mensen opgewonden raken van aanrakingen in plaats van visuele stimuli. Ik pleit dan ook voor het gebruik van medicatie tegen schizofrenie bij pedofielen, omdat deze werken op hetzelfde deel van het brein.”

Reageren via Facebook