Verpakkingstrends volgens Berlin Packaging /reageer

Verpakkingstrends volgens Berlin Packaging

Berlin Packaging is in 1898 opgericht in Amerika en leverancier van glazen, kunststof en metalen verpakkingen en sluitsystemen. In 2016 breidde de verpakkingsexpert uit naar Europa. Inmiddels zijn we vijf jaar en negentien Europese, waaronder drie Nederlandse, overnames verder. Berlin Packaging heeft grote ambities. Met welke belangrijke trends moeten ze rekening houden? Wij vroegen Dario Bassetti, Chief Marketing Officer EMEA over zijn visie op de toekomst van de industrie.

Welke verpakkingstrends moeten we de komende vijf jaar in de gaten houden?

We kunnen er niet meer omheen dat duurzaamheid een van de belangrijkste thema’s is. In onze industrie hebben we er met ieder onderdeel mee te maken, van materiaalkeuze tot productie, logistiek en distributie. Tegenwoordig kiezen consumenten sneller voor herbruikbare producten. Daardoor vervangen bedrijven wegwerpverpakkingen door recyclebare verpakkingen. Bovendien zien we een verschuiving van industriële naar meer authentieke verpakkingen, met een focus op premium design. De producten worden lichter en ambachtelijker; we gebruiken minder materiaal en meer decoratie.

Hoe groot is de rol van kunststoffen nog binnen de verpakkingsindustrie en past dat wel binnen de duurzaamheidsinitiatieven?

In deze regio neemt kunststof ongeveer 75 procent van onze productie in beslag. De discussie gaat voornamelijk over wegwerpplastic, zoals groenten verpakt in folie of plastic water- en frisdrankflessen. Onze verpakkingen worden ontworpen met oog op een lange houdbaarheid en niet op eenmalig gebruik. Bedrijven willen van plastic af omdat het een negatief imago heeft. Wat wij willen benadrukken is dat niet alle kunststoffen hetzelfde zijn. We ontwerpen recyclebare kunststoffen die ook duurzaam zijn en een langere levensduur hebben. We merken ook de groeiende vraag naar herbruikbare producten. Zulke verpakkingen zorgen uiteindelijk voor een positieve impact op het milieu op de lange termijn.

Waar vindt Berlin Packaging de inspiratie voor nieuwe iconische ontwerpen?

We vinden dat een goede ontwerper moet begrijpen wat de behoeften van zijn klanten is om dit vervolgens te vertalen naar een goed ontwerp. Wij hebben een in-house designbureau, Studio One Eleven, waar onze designers verschillende ontwerpen bedenken en uitwerken. Zij hebben vaak jarenlange ervaring en putten daar hun inspiratie uit. Ook hierbij is duurzaamheid een onuitputtelijke bron van nieuwe ideeën. Ons voordeel is dat wij niet gebonden zijn aan een bepaald materiaal. Wij zoeken voor iedere klant de juiste partners en kunnen op ieder onderdeel van het productieproces bepalen wat de duurzaamste keuze is. Daarbij focussen we op drie onderdelen; duurzaamheid van het materiaal, de weerbaarheid van de verpakking en de levensduur. In Nederland is er vooral veel vraag naar verpakkingen voor cosmetische producten, medicijnen en voedselwaren. Gelukkig ligt hier ook onze expertise, die we op de Nederlandse markt dus optimaal kunnen benutten.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.