Nieuws/ Verplicht middagslaapje houdt kinderen 's nachts wakker /reageer

door: Marjon Vinck
over: biologie, gezondheid, psychologie
op: 29 juni 2007

Het middagslaapje voor kleine kinderen is een welkom moment van rust voor sommige ouders en kinderdagverblijven. Het kind heeft weliswaar soms moeite om overdag in bed gestopt te worden, maar kan gaandeweg de dag ook weer wat langer mee. Toch hebben enkele verkennende studies uitgewezen dat het middagslaapje bij kinderen toch niet zo goed blijkt uit te pakken, aldus New Scientist. Jonge kinderen die ’s middags een dutje doen, slapen ’s nachts slechter en presteren op mentaal gebied minder dan hun leeftijdsgenootjes die alleen ’s nachts slapen.

Drie onderzoeken

Dit blijkt uit drie afzonderlijke onderzoeken:

  • John Harsh en zijn collega’s van de University of Southern Mississippi (Hattiesburg, VS) lieten de ouders van 738 kinderen tussen de 2 en 12 jaar een vragenlijst over hun slaapgewoontes invullen. Kinderen die een lang middagslaapje hielden, vielen ’s avonds gemiddeld 39 minuten later in slaap en sliepen later in het weekend dan de kinderen die geen middagslaapje namen. Dit effect was het meest waarneembaar bij de kinderen van 10 tot 12 jaar, waarvan meer dan een kwart nog een middagslaapje deed. Na een week bleek ook dat kinderen minder goed op gezette tijden op konden staan en dat ze per saldo minder slaap genoten dan hun leeftijdsgenootjes zonder middagslaapje.
  • In Japan werd door Kazuhiko Fukuda (Fukushima University) een vergelijkende studie verricht tussen kinderen die een dutje deden als ze het nodig hadden en kinderen die op de zogenaamde ‘pre-schools’ een verplicht middagdutje van 90 minuten hadden. Die laatste groep kinderen ging gemiddeld 30 minuten later naar bed en waren minder vrolijk dan hun leeftijdsgenootjes. Deze gedragingen bleven zelfs aanhouden als de middagslaap niet meer verplicht was.
  • De mentale effecten werden onderzocht door de University of Florida (Gainesville, VS). Joe McNamara mat hoe goed 27 kinderen uit een kinderdagverblijf puzzels op konden lossen die een beroep deden op hun organisatorische en planmatige capaciteiten. De kinderen die langere middagslaapjes deden, wisten minder puzzels op te lossen. Bovendien: hoe later dat zij naar bed gingen, des te minder goed presteerden zij ook op het gebied van deze puzzels.

Harsh en McNamara presenteerden hun resultaten op de jaarlijkse bijeenkomst van de Associated Professional Sleep Societies in Minneapolis (VS). Beiden waren het erover eens dat het middagslaapje een goede nachtrust niet kan vervangen, ook al sliepen ze evenveel. Waar dit echter aan ligt is onduidelijk aldus Harsh: “Het zou kunnen dat kinderen ’s nachts minder slaap krijgen omdat ze een middagdutje doen of dat zij een middagdutje moeten doen omdat ze ’s nachts minder slaap krijgen”. Nader onderzoek is dus aangewezen.

Reageren via Facebook

Reacties