Verplichte etikettering kan rituele slacht snel inperken /reageer

Verplichte etikettering kan rituele slacht snel inperken

Het ritueel slachten van dieren kan eenvoudig worden beperkt door verplichte etikettering van Halal-producten. Nu kopen veel consumenten onbewust en onbedoeld producten waar dierenleed aan kleeft.

Vorige maand schoof de Eerste Kamer het verbod op ritueel slachten van tafel. Sommigen zullen het als een grote teleurstelling ervaren dat het ritueel slachten voorlopig niet in zijn geheel wordt verboden. Toch kan het door velen verafschuwde dierenleed al heel snel aanzienlijk worden verminderd.

Door het invoeren van een verplichte etikettering van Halal-producten wordt het ritueel slachten weer teruggebracht tot de status waarmee het ooit in de wet is opgenomen, namelijk als uitzondering.

Een uitzondering is het in de huidige praktijk allang niet meer. Veel producten worden bereid volgens de wetten van de sharia, zelfs kaas. Doordat etikettering van Halal-producten niet nodig is, worden ze geconsumeerd door mensen die zich daar niet van bewust zijn en daar ook geen behoefte aan hebben. Dat leidt tot veel meer onnodig dierenleed.

Andere argumenten

Het toestaan van ritueel slachten op basis van het argument godsdienstvrijheid, wat veelal te horen is, is maar een deel van het verhaal. In werkelijkheid zijn het andere argumenten die leiden tot Halal-productie.

Zo vinden sommige fabrikanten van kaas, melkpoeder, suiker en babyvoeding twee soorten productie maar lastig en schakelden daarom geheel over op het uitsluitend produceren van Halal-producten. Deze fabrikanten willen geen aanduiding Halal op het etiket, omdat zij bij een periode van overproductie vrezen deze producten niet te kunnen slijten aan niet-moslims in Nederland. Hierdoor eten veel Nederlanders onwetend producten die volgens de Sharia-wetgeving zijn bereid. Nederland is inmiddels exporteur van Halal-producten, waarbij ook groei een doel is.

Bedrijfseconomische belangen

Hoewel vrijheid van godsdienst het meest gehoorde argument is van voorstanders, blijkt uit vorenstaande dat economische belangen wel degelijk meespelen. Van bedrijven kun je dat verwachten, maar bij sommige politieke partijen is de argumentatie niet helemaal duidelijk, sinds zij 180 graden zijn gedraaid. De lobby heeft kennelijk bij sommigen ook zijn werk gedaan.

Zoals al eerder aangegeven kunnen er maatregelen worden genomen die het ritueel slachten al snel flink kunnen beperken. Naast alle Halal-producten herkenbaar maken door verplichte aanduiding op etiketten, zouden twee aanvullende maatregelen kunnen helpen. 1: Maak gescheiden productielijnen (Halal en niet-Halal) in fabrieken verplicht; 2: Maak zware sancties mogelijk bij “gesjoemel”.

Door deze maatregelen zal de productie van Halal-voedsel voortaan alleen nog gericht zijn op de doelgroep(en) en is in de wet het begrip “uitzondering” weer hersteld. Bovendien wordt de consument in de gelegenheid gesteld om zelf een keuze te maken.

Lees ook:

Onverdoofd slachten wordt een Europese zaak
De kerk mag een nieuwe functie krijgen
Apple is als een religie

Reageren via Facebook

Reacties

Over Gerard Ringenaldus

Gerard Ringenaldus heeft - onder meer - een grote interesse in uitvindingen die de mens en het milieu dienen. Hij is in 1947 geboren, gehuwd, en had een carrière van 40 jaar bij de PTT (tegenwoordig Post NL) Na de VUT, is hij al meerdere jaren met pensioen.