Verticale zoekmachines, achilleshiel van Google?
/2 reacties
-
door: Eduard Blacquière over: internet, marketing, businesstrends, e-commerce op: 20 februari 2008 In zoekmachine-land ontstaat een splitsing: gaan we de breedte of de diepte in?
Ook Google wapent zich tegen de verticale zoektendens
Nog maar net heeft de marketeer een beetje z’n weg gevonden in de zoekmachinemarketing, of er dient zich een verraderlijke splitsing aan: gaan we de breedte of de diepte in? Het zoeken is namelijk aan het veranderen. Naarmate het web volwassener wordt, weten gebruikers steeds beter de kortste route te vinden naar hun favoriete sites of onderwerpen, en nestelen zij zich in hun persoonlijke zoekpatronen.
Gericht
In hun zucht naar specifieke kennis graven zij steeds dieper. Dat geldt zowel voor persoonlijk als zakelijk gebruik. Weliswaar loopt Google volgens de jaarlijkse ranglijst van online onderzoeksbureau Multiscope alleen maar uit op de concurrentie, maar de verticale – ook wel onderwerpspecifieke - zoekmachines komen eraan. Verfijnde diensten als ilocal en Lootzy, maar ook woningsite Funda, zoeken binnen een zorgvuldig geselecteerde groep gespecialiseerde websites naar gerichte informatie.
En waar de zoekende surfer rondscharrelt, loopt vaak kort daarachter de marketeer, weet Marco van Veen, medeoprichter van zoekmachinemediabureau Checkit. “Het verticale zoeken is het afgelopen jaar beslist in een stroomversnelling geraakt. De consument was er al eerder mee bezig, maar de marketeer volgt nu duidelijk.”
Checkit presenteert elk half jaar de Nationale Search Engine Monitor. Behalve de populariteit van de zoekmachines, bestudeert Checkit tevens de zoekmethoden. Op de vraag hoe de respondenten hadden gezocht, zei 59 procent een zoekmachine te hebben gebruikt, maar gaf 52 procent aan op vergelijkingssites te hebben gezocht. “Die beschouwen wij dan ook als verticale zoekmachines.”
Specifiek
In Nederland worden deze ontwikkelingen op de voet gevolgd door Eduard Blacquière, businessconsultant bij Outrider, het zoekmachinemarketingbureau van de bij GroupM aangesloten mediabureaus. Daarnaast brengt hij op zijn weblog EdWords.nl dagelijks het laatste nieuws over zoekmachines en zoekmachinemarketing.
Volgens Blacquière moeten we het smallere zoeken vooral breed zien. In zijn ogen is bijvoorbeeld Google Maps een leidende verticale zoekmachine voor lokale informatie en Funda voor woningen, terwijl Monsterboard leidend is in de “vertical” vacatures en YouTube weer in video’s. “Zo zijn er vele voorbeelden van specifieke zoekmachines die afgebakend zijn voor een onderwerp of een bepaald soort informatie.”
Ook Van Veen noemt sites die niet volgens de letter van het woord als zoekmachine bekend staan maar wel als zodanig functioneren. “Bij zoeken denkt men vaak aan Google maar voor specifieke producten gaat men eerder naar prijsvergelijkingsites en voor tweedehandsspullen zoekt men op Marktplaats. Deze ontwikkeling sluit aan op hoe consumenten én marketeers het zoeken interpreteren. De trend is: meer en meer specifiek.”