Verwacht: zware concurrentie uit het Oosten /reageer

Verwacht: zware concurrentie uit het Oosten

De opkomst van grootmachten als Brazilië, Rusland, India en China is niet te stoppen. De zogeheten BRIC-landen vormen niet alleen een markt van ruim 2,7 miljard mensen, ze vormen vooral een informeel machtsblok. China loopt voorop. “Het is tijd dat Nederland in actie komt”.

‘Brazilië, Rusland, India en China vinden elkaar omdat ze elkaar nodig hebben. Samen vormen ze een informeel machtsblok. Nu nog economisch, maar straks ook politiek’

De economische wereld is op dit moment aan veel veranderingen onderhevig, vindt Haico Ebbers, Professor International Economics aan Nyenrode Business Universiteit en oprichter van het Europe China Institute. Je ziet de opkomst van grootmachten als China, India, Brazilië en Rusland en je ziet ieder land zijn eigen rol vervullen. China is de werkplaats, Rusland de energieleverancier, Brazilië doet de grondstoffen en India levert de diensten. “Ze vinden elkaar omdat ze elkaar nodig hebben”, zegt Ebbers. “Samen vormen ze een informeel machtsblok. Nu nog economisch, maar straks ook politiek.”

China is veruit de grootste en belangrijkste speler. “China is eigenlijk allesbepalend. Dat is een groot issue voor de Nederlandse industrie. We laten ons de kaas van het brood eten.”
Ebbers doelt daarmee op het toenemend aantal Chinese bedrijven dat investeert in Nederland en op de toenemende concurrentiedruk vanuit deze grootmacht. “De Tweede Maasvlakte is in Chinese handen, het Kruidvat is in Chinese handen. Die trend zal zich voortzetten. Maar ook de druk vanuit China neemt toe. Textiel en schoenen komen al lang niet meer uit Italië, maar uit China. Sterker: alle octrooien op producten die binnenkort verlopen, zullen binnenkort in China gemaakt gaan worden. Daar zitten ze op te azen.”

Zware prijsconcurrentie

Europa staat de komende jaren voor de uitdaging hoe we de Chinezen het hoofd gaan bieden. Ebbers verwacht zware concurrentie. Zeker als de Chinezen deze kant op komen. “Vooral de jongere generatie Chinezen weet als geen ander wat prijsconcurrentie is. Ze zijn zeer marktgericht (op dit moment is zestig procent van de totale productie in Chinese steden privaat) en weten wat winst maken is.”
Daarbij is China inmiddels het derde land in het aantal octrooiaanvragen in de wereld, met name op het gebied van farmacie en technologie.

Geen sense of urgency

Ebbers voelt in het Nederlandse bedrijfsleven en bij de Nederlandse overheid “nauwelijks een sense of urgency”. De Nederlandse overheid zegt de ontwikkelingen op de voet te volgen, maar geen reële dreiging te zien. “Omdat wat China doet, vooralsnog laagwaardig is en van mindere kwaliteit”, zegt Ebbers. “Maar we hebben bij Japan gezien hoe snel dat kan veranderen.”
Het Centraal Plan Bureau (CPB) doet daar nog een schepje bovenop. Het bureau onderstreept juist de voordelen van de Chinese opkomst. “Het CPB ziet vooral de korte termijn: goedkope producten voor Europa, nieuwe afzetmarkten voor Europa, groei van de Rotterdamse haven door de massale Chinese export. Daarbij financiert China het begrotingstekort van de Verenigde Staten. Mede daardoor profiteert Nederland van een lage rente.”