Verwacht: zware concurrentie uit het Oosten /reageer

Ebbers vindt die houding kortzichtig en arrogant. De overheid maakt volgens hem een denkfout. “Het zijn niet de Chinese bedrijven die naar Europa exporteren, het zijn juist Westerse bedrijven die zich in China hebben gevestigd. Die zijn verantwoordelijk voor zestig procent van de Chinese export. Als Intel morgen naar China vertrekt, is China overmorgen de grootste leverancier van computerchips.”
De consequentie van deze ontwikkeling is volgens Ebbers dat het westen China snel zijn trucjes leert. Met als gevolg dat China over 10 of 20 jaar dezelfde kwaliteit levert. “Dan hebben ze ons ingehaald.”

Innovatiever

Daarom moeten we ons minder kwetsbaar maken. “Het innovatief vermogen van Nederland moet omhoog, we moeten meer flexibiliteit aan de dag leggen, hoogwaardiger producten en diensten gaan leveren en veel meer samenwerken.”
Ook moeten er meer kop-staart-bedrijven komen. Bedrijven die de R&D plus de sales en aftersales hier doen, maar de rest uitbesteden aan andere landen en/of andere bedrijven. “Het economisch goud zit altijd in de kop en in de staart ”, zegt Ebbers.

De hoogleraar vindt het nodig de angst voor het grote China een beetje aan te dikken. “De hype-achtige angst van een paar jaar terug is weggeëbd. Kijk naar de Fenedex-rapporten Trends in Export. In 2006 zag nog vijftig procent van de ondernemers China als bedreiging, terwijl in 2007 53 procent van de ondernemers China juist als kans ziet”.

Gevaarlijke ontwikkeling

Ebbers vindt dat een gevaarlijke ontwikkeling. Want Nederland laat kansen liggen, focust zich te veel op Europa. “Terwijl er in China een markt van 400 miljoen middenklassers lonkt. Als je kijkt naar de Nederlandse investeringen in China, dan lijken we het goed te doen. Immers: Nederland neemt in Europa de tweede plaats in, na Duitsland. Maar is dat genoeg? Ik denk van niet. Want de Nederlandse investeringen in China zijn minder dan 1 procent van de totale investeringen in China. Precies datzelfde aandeel ligt in de wereld op vier procent. Eigenlijk zouden wij dus ook in China vier procent van het totaal aantal investeringen voor onze rekening moeten nemen. Maar liever nog 6 tot 8 procent.”

Reageren via Facebook

Reacties

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter