Nieuws/ Video-sharing site daagt platenmaatschappij /reageer

door: Marjon Vinck
over: internet, eigendomsrecht, regelgeving, rechten
op: 10 augustus 2007

Het is bijna normaal dat platenmaatschappijen video-sharing sites als Youtube en Google Video voor de rechter dagen wegens schending van de auteursrechten van hun muzikanten. Vaak wordt er echter al een overeenkomst bereikt tussen alle partijen voordat het juridisch steekspel begint. De video-sharing site Veoh doet het echter andersom: die slepen - preventief - de Universal Music Group (Universal) voor de rechter om te voorkomen dat zij gedaagd worden door de platenmaatschappij.

De New York Times bericht dat Veoh hiermee wil voorkomen dat Universal een rechtsgrond krijgt om de site aan te klagen wegens copyrightschending, zoals de platenmaatschappij voornemens was te doen.

De website is zich echter van geen kwaad bewust en voldoen naar eigen zeggen ruimschoots aan de Amerikaanse wetgeving en ze gaat zelfs verder dan deze wet voorschrijft. Naast het feit dat zij de gebruikers niet aanspoort om content te plaatsen die de copyrights van anderen kunnen schenden, is zij ook bereid om - na melding - een video te onderzoeken en zo nodig te verwijderen.

In dat laatste zit volgens Veoh de crux, want ondanks dat Universal beweert dat de copyrights grof geschonden worden, hebben zij nooit een melding gedaan van ook maar één schending ervan. Steve Mitgang, chief executive van Veoh, betreurt het dan ook dat Universal bewust nieuwe ontwikkelingen de kop in wil drukken en niet meedenkt over ontwikkelingen en technieken die ook hen in de toekomst van pas kunnen komen.

Universal bestrijdt dit: “De Universal Music Group is enthousiast over het gebruik van technologie voor de opbouw van internetcommunities (…) Veoh probeert alleen geld te verdienen over de ruggen van onze artiesten zonder hen een redelijke vergoeding te bieden.” Het laatste woord is dus nog niet gesproken.

Reageren via Facebook

Reacties