Videoconferencing 2.0 lijkt wèl te werken /4 reacties

Videoconferencing 2.0 lijkt wèl te werken

De belofte is al jaren oud, maar heeft nooit stand gedaan: met videoconferencing vergader je vanuit je luie stoel en is het alsof je bij de ander aan tafel zit. Reizen, zo papegaaide menig hardware-verkoper, is met videoconferencing verleden tijd.
Niets is echter minder waar gebleken. Heel even maakten opinionleaders gebruik van krakkemikkige verbindingen met wazige, knipperende beelden en krakerige stemmetjes. Om vervolgens maar weer gewoon de telefoon te pakken of in het vliegtuig te stappen. Een sloot geld en een illusie armer.

Zonder gebaren geen communicatie

Dat het fysiek elkaar zien vooral in zakelijke gesprekken van groot belang is, stelde antropoloog en communicatie professor Ray. L. Birdwhistell 36 jaar geleden al. Hij bewees dat minder dan 35 procent van de boodschap in een conversatie wordt overgebracht door woorden. De resterende 65 procent - de overgrote meerderheid dus - wordt overgebracht door gezichtsexpressie en lichaamstaal. ‘Without the visual, you miss most of the cues’

Volgens BusinessWeek gaat dat nu echt veranderen. Nieuwe technologie en moderne hardware van ondermeer Hewlett-Packard, Cisco Systems and Polycom leveren volgens het businessblad de ingredienten voor de ontmoeting van de 21ste eeuw.
LifeSize Inc. bundelt het geheel tot Telepresence en brengt het als een nieuw product op de markt. “Telepresence is the next big thing,” preekt LifeSize-CEO Craig Malloy voor eigen parochie. “It fills the gap between absolutely - gotta - be-there - and-drink-a-beer meetings and a regular old phone call.”

Dure grap

Dat mag ook wel, als je de bedragen ziet die LifeSize vraagt voor de nieuwe video-oplossing. Terwijl het basis-systeem voor ongeveer achtduizend dollar per kamer over de toonbank gaat, tel je voor de meest geavanceerde versie een kleine vier ton (392.000 dollar) neer. Per kamer. En dan rekenen we voor het gemak de netwerkkosten (bandbreedte) niet mee. Reken daarvoor ook maar gerust zes- tot achttienduizend dollar per maand. Want de nieuwe technologie houdt van een brede band.

Met HP Halo en Telepresence 3000 is het net alsof je bij elkaar aan tafel zitMaar voor dat geld heb je ook wat. Met HP’s Halo systeem en Cisco’s Telepresence 3000 is het net alsof je bij elkaar aan tafel zit. Grote hdtv-schermen tonen vergadergenoten op afstand die op precies dezelfde stoel en aan exact dezelfde tafel zitten als jij. Praten gaat gemakkelijk en natuurlijk. Want de nieuwe technologie maakt het mogelijk door elkaar te praten, zonder dat een stem wordt weggedrukt. En wie wil rondlopen, kan dat moeiteloos zonder geluid- of kwaliteitsverlies doen.

Veertig videokamers

Heavy user van telepresence is durfkapitalist BlackStone. Verschillende keren per week vergadert CEO Stephen A. Schwarzman met executives in London, Hong Kong, Mumbai en Parijs, maar ook met die aan de andere kant van Amerika zitten. Blackstone heeft wereldwijd veertig videokamers laten inrichten. “We zijn een groot voorstander”, zegt CIO Harry D. Moseley in BusinessWeek. “Het voegt echt kwaliteit toe. En je hebt maar een paar apparaatjes nodig om een simpelere opstelling te maken.”

Met een paar apparaten maak je een simpele opstelling die feilloos schijnt te werkenBehalve Blackstone zijn ook bedrijven als Deloitte, TNT en DreamWorks Animation verslaafd. Tot voor een paar maanden vloog CEO Jeffrey Katzenberg van DreamWorks elke drie weken naar de vestiging in Bristol Engeland. Hij vertrok om twee uur ’s middags, arriveerde half acht ’s ochtends (lokale tijd), werkte tot half acht ’s avonds en nam om tien uur het vliegtuig weer terug. “Barre tijden”, herinnert Katzenberg zich. “Telepresence is een zegen.”

Hoe succesvol ook - wie kijkt naar het aantal zakenreizen ziet nog geen enkele daling. Maar met het toenemen van de aversie tegen vliegen en de toenemende kosten per jaar door miliebelastingen en prijsstijgingen (minimaal 5%), zou dat wel eens kunnen veranderen. Hardwareprijzen dalen immers jaar op jaar met 10 tot 15 procent gemiddeld.

Reageren via Facebook

Over Ewald Smits

Ewald Smits is journalist, media-ondernemer en co-founder van MT/Sprout.
Volg hem ook op Twitter