Vier onmisbare gezondheidsinnovaties /reageer

Vier onmisbare gezondheidsinnovaties

De gezondheidszorg is een sector waar innovatie snel gaat. Zo is het nu almogelijk om brandwonden te meten met lasertechniek en verandert een mobiele applicatie je smartphone in een stethoscoop. Hieronder vier opmerkelijke innovaties op een rij, die de gezondheidszorg ingrijpend veranderen:

1. Brandwondenmeting

De laser-doppler-imaging-techniek (LDI) die men gebruikt bij het diagnosticeren van brandwonden blijkt tot een betere behandeling te leiden. Dit concludeert onderzoekster Jenda Hop van het VUmc. Met de lasertechniek kunnen artsen inschatten hoe diep de brandwond is en daardoorbepalen hoe lang de patiënt in het ziekenhuis moet blijven.
De grootste kostenpost voor een patiënt is momenteel de ziekenhuisopname. “Een dag op de brandwonden-IC kost bijna drieduizend euro terwijl een dag op de verpleegafdeling van het brandwondencentrum gemiddeld 948 euro kost”, aldus Hop tegenover NU.nl. Met de LDI kan een arts sneller beslissen of een operatie nodig is. Daarnaast kan hij beter inschatten hoelang de patiënt in het ziekenhuis moet

2. Heartbuds

Met een nieuwe stethoscoop en de mobiele applicatie ‘Heartbuds’ is het mogelijk om je eigen lichaamsgeluiden op te nemen en te verzenden. Op die manier kan je bijvoorbeeld een geluidsopname maken van je hart en je arts daar naar laten luisteren. Een bezoekje aan het ziekenhuis is daardoor niet meer nodig. Deapplicatie is ook buitende gezondheidszorg interessant voor de gewone consument.Je kan namelijk de Heartbuds bij zwangere vrouwen op de buik leggen, naar het hartje van de baby luisteren en de geluidsopname naar bijvoorbeeld de papa in spé sturen.
De stethoscoop die bij de app hoort functioneert hetzelfde als de traditionele stethoscoop, zo melden onafhankelijke keuringsartsen die de oplossing hebben getest. Volgens Wiendelt Steenbergen, hoogleraar biomedische technologie aan de universiteit van Twente, is dit niet het einde van de stethoscoop om de hals van de dokter. “Je hebt nog steeds expertise nodig voor het gebruik ervan, bijvoorbeeld over waar op het lichaam je het apparaat plaatst”, aldus Steenbergen tegenover De Volkskrant.

3. Dr. Glucko

Gamebedrijf Ranj heeft het spel Dr. Glucko ontwikkeld voor kinderen met diabetes. Het spel betrekt kinderen actief en op een speelse manier bij hun behandeling. In het spel ervaren ze zelf wat voeding, bezigheden en de gevolgen daarvan doen met hun suikerspiegel. In het spel moeten de kinderen problemen oplossen en de boosaardige Dr. Glucko tegenhouden. Wanneer ze alle missies volbrengen, houden ze hun bloedspiegel stabiel. Het ideale is dat het spel de informatie in de game koppelt aan gegevens in het patiëntendossier.

4. 3D-printer

Vanaf 2017 is het in Nederland waarschijnlijk mogelijk om in een vroeger stadiumeen open ruggetje bij een baby te opereren. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit, het Leids Universitair Medisch Centrum en TU Delft werken aan een nieuwe operatietechniek met een minuscule 3D-printer.
Bij een open ruggetje (medische term spina bifida) opereert men tegenwoordig pas nadat de baby geboren is. Dit doen artsen om te voorkomen dat er ontstekingen ontstaan in de baarmoeder, maar het is niet ideaal voor de genezing van het ruggetje. Kinderen blijven de rest van hun leven last houden van problemen aan hun benen, blaas en seksuele functies. Met de 3D-printer is het mogelijk om al tijdens de zwangerschap, na zestien weken, een operatie te doen waarbij artsen een 3D-geprint, waterdicht meegroeiend kapje plaatsen.

Reageren via Facebook

Reacties

Over Redactie Sync

Sync.nl publiceert artikelen en nieuwsberichten over de toenemende invloed van wetenschap en technologie op de business. Ideeën voor artikelen? Meeschrijven? Laat het ons weten via redactie@sync.nl.